Slovenija

S.P. in »jebena« bolniška

žk
3. 8. 2015, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Avtorica bloga Urbanafarinerija, blogerka Bili Mila, je pokazala na pasti samostojnega podjetništva, za katere je naša država slepa. Njen zapis kaže na to, kako lahko odsotnost zaradi bolezni finančno uniči samozaposlenega.

Profimedia

V Sloveniji imamo skoraj 100.000 ljudi, ki delujejo kot samostojni podjetniki ali so fizične osebe , ki opravljajo dejavnost. To je skoraj polovica vseh gospodarskih subjektov. Samo v prvi polovici letošnjega leta se je za status samostojnega podjetnika odločilo več kot 8000 ljudi. Na žalost ne gre za vedno večji zagon podjetniškega duha, ki bo našo državo popeljal med gospodarske velesile. Že več let je znano, da številna slovenska podjetja svojih delavcev ne zaposlujejo več, ampak od njih zahtevajo, da odprejo s.p. Tako si podjetje zniža stroške, saj takemu delavcu ni treba plačevati prispevkov, malice, potnih stroškov, ni bolniških, ni regresa in božičnice in, ne nazadnje, ko se ga želi znebiti, ni odpovednih rokov.

Neusmiljena država

A pustimo odnose med delodajalci in delojemalci ob strani in poglejmo, kako samostojne podjetnike izkorišča država. Te dni po spletu kroži blogerski zapis z naslovom S.p. in jebena bolniška, ki skozi tragično osebno izkušnjo opisuje stiske, s katerimi se soočajo mnogi. Dekle, ki na blogu nastopa z imenom Bili Mili, je zbolelo. Hudo. Kljub nezmožnosti za delo, zaradi česar ni prejemala prihodkov, je svoje obveznosti do države morala poravnati. Zakon pravi, da so tako samostojni podjetniki kot vsi ostali upravičeni do tega, da jim država poravna prispevke, šele po 30 delovnih dneh bolniške. Povedano po domače, s.p. z najmanjšo osnovo mora prvi mesec svoje bolezni državi za prispevke plačati 330 evrov in nato naslednji mesec še 120, preden se ga država usmili. Ne glede na to, da zaradi bolezni v tem času ni sposoben delati.

Vsi drugačni, vsi enakopravni?

Kot so uslužbenci ZZZS prijazno razložili avtorici bloga: »Samozaposleni ste tukaj popolnoma izenačeni z drugimi podjetji. Če bi bili zaposleni, bi vam moral delodajalec za prvih 30 delovnih dni izplačati bolniško iz lastnih sredstev. Prav tako, če bi vi imeli zaposlene delavce in bi manjkali zaradi bolezni ali poškodbe. Če pa ste zadržani z dela zaradi krvodajalstva, nege družinskega člana ali spremstva, pa je že prvi dan v breme ZZZS.«

Enačiti s.p.-je s podjetji, ki imajo tudi po več 100 zaposlenih najbrž ni niti najmanj smiselno, a tako ureditev imamo. Blogerka Bili Mili je vse skupaj pokomentirala takole: »Histerično se smejem, ker bi drugače neutolažljivo jokala. S.p. in bolniška v Sloveniji je koncept, ki ne zdrži v nobeni sferi bivanja. Razen v naši državni blagajni. Tam je praznik vsak dan.«

Polnjenje blagajne

A tu se naša blogerka moti. V državni blagajni ni vsak dan praznik, ampak vsak dan bolj prazno. Zato se že vrsto let pripravlja temeljita zdravstvena reforma. In ne glede na to, kako in v katero smer naj bi šla, vsak dosedanji osnutek je za s.p.-je predvidel višje prispevke. Iz solidarnosti. Uradniki so ugotovili, da samozaposleni v povprečju v blagajno prispevajo manj kot tisti z rednimi zaposlitvami, a prejemajo enak obseg zdravstvenih pravic. In tudi to bo treba izenačiti. Tako je pisalo v zadnjem osnutku zdravstvene reforme, ki pa jo je na srečo že povozil čas. A nič hudega, prihaja nova, in samostojni podjetniki lahko le s strahom pričakujejo, s čim jih bo izenačila nova oblast.

V Sloveniji je trenutno registriranih 83.245 samostojnih podjetnikov.

Naj pojasnim vsem, ki imate redne službe v javni upravi, takšnih in drugačnih uspešnih podjetjih ali sploh ne delate: s.p.-jevec za čas, ko je na bolniški, ne prejema nobene plače, nadomestil, noben »delodajalec« jim ne plača prispevkov.