Slovenija

Zdravje Ivana Zidarja se je še poslabšalo

tr
8. 6. 2015, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sodišče je zavrglo že tretjo obtožbo proti nekdanjemu prvemu možu SCT Ivanu Zidarju. Izvedenka psihiatrične stroke je ugotovila, da se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo.

sta

Slabo zdravstveno stanje nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja je glavni razlog ne samo tega, da ne prestaja leta in dveh mesecev zapora v zadevi Čista lopata, ampak tudi pri zavrženju obtožb zoper njega. Te dni je namreč ljubljansko okrožno sodišče zavrglo že tretjo obtožbo proti njemu.

Okrožna sodnica je o tem, ali naj steče kazenski postopek zoper Zidarja ali ne, odločala znova. Septembra lani je namreč odločila o ustavitvi dveh postopkov zaradi njegove procesne nesposobnosti. Pri tem se je oprla na ugotovitve izvedenke psihiatrične stroke, ki meni, da je njegovo psihično stanje »nepovratno« zaradi trajne okvare možganov. Na sodničino odločitev se je tožilstvo pritožilo. Višji sodniki so tožilstvu ugodili in razveljavili sklep okrožne sodnice. Sodnica je pred ponovnim odločanjem odredila dopolnitev izvedeniškega mnenja. Tokrat je strokovnjakinja, ki je že prej presojalo njegovo zdravje, prišla do ugotovitve, da se je Zidarju zdravstveno stanje celo poslabšalo. Izvedenka je v dopolnitvi mnenja pod drobnogled vzela še dokaze v zvezi z njegovimi potovanji v Švico. Pri tem je ugotovila, da četudi bi potoval sam (nekdanjega gradbenega barona je na potovanje spremljal spremljevalec), to nima vzročne zveze z njegovo procesno sposobnostjo.

sta

Verjetno nikoli ne bo sedel na hladnem

Zato je sodnica v ponovnem odločanju obtožbo zaradi domnevnega oškodovanja družb SCT, SCT TKO in SCT GEM v delu, ki se nanaša na Zidarja, na podlagi izvedeniškega mnenja zavrgla. Sodišče je do zdaj pravnomočno zavrglo že dve obtožbi (v zadevi Fiesa in zaradi domnevnega oškodovanja SCT v višini 3,1 milijona evrov).

Kot je znano, je bil Ivan Zidar pravnomočno obsojen na eno leto in dva meseca zapora zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika (zadeva Čista lopata). »Meni ni jasno, zakaj sem obsojen. Ničesar nisem storil narobe. To bom tudi dokazal. Postopek zame še ni končan,« je po izrečeni sodbi izjavil Ivan Zidar. Zaprosil je za alternativni način prestajanja kazni, a pri tem ni bil uspešen. Več sreče je imel s prošnjo za odlog izvršitve zaporne kazni, ki velja do 20. novembra. Komisija za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete je ugotovila, da potrebuje stalno pomoč tretje osebe, v zaporu pa ni ustreznih razmer za take bolnike. Njegov zagovornik Boštjan Podgoršekje v zadevi Čista lopata vložil ustavno pritožbo. Poleg tega je prepričan, da Zidar v tem primeru zaradi slabega zdravja nikoli ne bo sedel za rešetke.