Slovenija

Aha Mura polno zaposlena v pričakovanju kupca

STA/J.P.
6. 6. 2015, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Delo v družbi Aha Mura, za katero bo čez nekaj dni potekala tretja dražba, poteka nemoteno. Zmogljivosti so zasedene do konca septembra, tako da dodatnih ne sprejemajo, predstavniki morebitnih kupcev pa prihajajo in zbirajo podatke, je za STA povedal stečajni upravitelj družbe Stevo Radovanović.

www.aha-mura.si/

Kar zadeva dražbo, ki bo 16. junija, gre vse po načrtih, delegacije kupcev prihajajo na oglede. "Po moji oceni so med njimi tudi resni. Več ne morem povedati, seveda pa upam, da v tretje, ko bomo izklicno ceno 2,3 milijona evrov zniževali, pridejo na dražbo," pravi Radovanović.

O rezervnem scenariju - glede na to, da se julija izteče enoletni rok po uvedbi stečaja, v katerem lahko v Aha Muri nadaljujejo proizvodnjo, sicer jo morajo ustaviti - ta hip ne razmišlja preveč, že pred časom pa je napovedal, da bodo poskušali proizvodnjo na vsak način ohraniti. Če strojev in prostorov skupaj z delavci ne bi najel kateri od poslovnih partnerjev, bodo novo družbo ustanovili sami.

Na vprašanje, kaj se dogaja v Aha Muri glede na poročila o poslovanju, ki za zadnje tri mesece kažejo na težave, samo aprilska izguba je bila 28.000 evrov, stečajni upravitelj pravi, da so v tem času zamenjali kolekcijo in proizvodnjo zapolnjevali s šivanjem iz ostankov, kar pomeni strošek dela oziroma delo za zalogo, ti izdelki pa še niso prodani. "Ko to prodamo, bomo izgubo pokrili," dodaja Radovanović.

Še vedno pa čaka na prvo prodajo preostalega nepremičnega premoženja in upa, da bo stečajni sodnik podpisal sklep o prodaji. Gre za nekdanja obrata Ženska oblačila in Plašči ter pripadajoča zemljišča, za 2,2 hektarja veliko parkirišče ob tovarni in vratarnico. Po ocenjeni tržni vrednosti naj bi bilo vse skupaj vredno dobrih šest milijonov evrov, na prvi dražbi pa bo naprodaj po ocenjeni likvidacijski vrednosti 4,5 milijona evrov.

Zgodba s hčerinsko družbo Prvi maj v srbskem Pirotu pa je za Aha Muro praktično končana. Tam poteka predstečajni postopek, v katerem preverjajo, ali je vse potekalo zakonito. Radovanović pravi, da so kot lastniki naredili vse potrebno in predali ustrezne podatke za stečajnega upravitelja. Zanimanje resnih naročnikov za šivanje v Pirotu pa je po njegovem mnenju še vedno veliko, tako da naj bi si tam vsaj trije najemniki želeli okoli 800 delavcev.