Slovenija

Domobranci zavzeli knjižnico v Kamniku

Žiga Kariž
6. 6. 2015, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Spletni portal Kamnik.info je začel zbirati podpise za peticijo, s katero želijo preprečiti preimenovanje nekdanje Matične knjižnice Kamnik v Knjižnico Franceta Balantiča. Po njihovem mnenju Balantič, sicer vrhunski pesnik, kot pripadnik domobrancev ni oseba, katere ime bi smelo označevati knjižnico.

wikipedia

Že pred dnevi je omenjeni portal poročal o preimenovanju, ki zdaj buri duhove v Kamniku. Avtorju prispevka se zdi lik pesnika Franceta Balantiča sporen, ker je bil pripadnik domobranske vojske. Nespornih pesniških kvalitet Balantiču sicer ne zanika, a njegov ugled kulturnika je zaradi dejanj strani, ki ji je v drugi svetovni vojni pripadal, omadeževan. Tako Kamnik.info.

Poleg tega je avtor prispevka ugotovil, da je sporen tudi način, na katerega je do preimenovanja pravzaprav prišlo. Pobuda za to naj bi prišla iz civilne družbe. Neznani pobudnik naj bi namreč pisni predlog za spremembo imena naslovil na svetniško skupino stranke NSi, prek katere je romala v mestni svet v Kamniku in bila tam soglasno sprejeta. Pomislekov o liku in delu Franceta Balantiča ni imel nihče.

A kot so ugotovili na Kamnik.info, kjer so raziskali, od kod je pobuda v resnici prišla, se vse sledi končajo pri stranki NSi, veliko indicev pa kaže na to, da naj bi bil oče ideje kar Matej Tonin, eden najvidnejših politikov te stranke.

Kdo je France Balantič?

Tragični pesnik je bil rojen leta 1921 v Kamniku. Svoja dela je začel objavljati leta 1940, oblikovno sodi med najboljše slovenske sonetiste. Ob začetku vojne je bil kot krščanski socialist povezan z OF. V Ljubljani so ga prijeli Italijani in ga poslali v taborišče Gonars. Po vrnitvi iz taborišča se je zaradi nestrinjanja z idejami komunizma pridružil vaškim stražam. V noči s 23. na 24. november 1943 je umrl, ko so partizani zažgali postojanko vaških straž v Grahovem.

Leta 1944 je posthumno izšla njegova pesniška zbirka V ognju groze plapolam. Po vojni je takratna oblast njegova dela prepovedala, ponovno se o njem lahko začne govoriti v osemdesetih letih. Danes ga štejemo za enega najpomembnejših slovenskih pesnikov.

Preimenovanje

Mediaspeed

Knjižnica Franceta Balantiča je v lasti občine Kamnik in občine Komenda. Do preimenovanja je prišlo, ker njeno ime, Matična knjižnica Kamnik, ni več ustrezalo aktualnim predpisom. Kot so povedali odgovorni na občini Kamnik, po tem, ko je iz »civilne družbe« prišel predlog za poimenovanje po pesniku, drugih rešitev niso več iskali. Predlog naj bi imel, po navedbah gradiva, tudi širšo podporo v kamniški strokovni in kulturniški javnosti, od koder naj bi pobuda izhajala. O imenu ni bilo nobene javne razprave.

A kot kaže, se zna zgoditi, da bo predlog za spremembo imena zopet odprt. Na kritike se je namreč odzval župan Kamnika Marjan Šarec, ki je bil v času sprejema sporne odločitve sicer na bolniški:»Predlagam, da vsi, ki se ne strinjate s preimenovanjem (morate pa biti iz Komende ali Kamnika), zberete podpise in jih v obliki peticije izročite na eni izmed slovesnosti v spomin na dogodke NOB, saj imam vedno občutek, da nas je tam vedno premalo zbranih. Prva priložnost bo 14. junija v Češnjicah ob 10. uri. Če bo teh podpisov vsaj pol toliko, kot jih je bilo za NMP, obljubim, da se bom osebno potrudil, da bomo ponovno odprli postopek za spremembo odloka.«