Slovenija

Cerar še ne more napovedati, kdaj bo sprejeta odločitev o modelu financiranja drugega tira

M.J.
2. 6. 2015, 19.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V zvezi z drugim tirom še potekajo aktivnosti za oceno dejanskih stroškov naložbe, na podlagi katerih se bo vlada odločila, kateri model uporabiti za njegovo financiranje, je ob robu srečanja Summit 100 v Portorožu ocenil premier Miro Cerar. V teku je postopek dodatne evalvacije, kdaj bo sprejeta končna odločitev, pa premier ni želel napovedati.

STA

Drugi tir je bil sicer med temami delovne večerje, na kateri se je Cerar z ministroma za infrastrukturo in za finance pogovoril s predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Wernerjem Hoyerjem.

Predsednik vlade je pojasnil, da so se pogovorili o vseh projektih, ki jim bo Slovenija v prihodnje namenila osrednjo pozornost, vključno z drugim tirom in posodobitvijo železniške infrastrukture v državi, pa tudi o sodelovanje EIB s Sid banko.

"Drugi tir je najbolj izstopajoč projekt po nekakšni razvpitosti," je izpostavil Cerar, po čigar mnenju pa so za Slovenijo prav tako pomembni tudi načrti glede razvoja znanosti, digitalizacije, transporta itd.

Naša država je za možno sodelovanje v t.i. Junckerjevem paketu financiranja sicer postavila 22 projektov, ki pa, kot je poudaril premier, niso nujno vezani na ta paket ali na evropska sredstva, pač pa bi lahko zanje uporabili model javno-zasebnega partnerstva ali privabili tuje vlagatelje. "Bistveno je, da imamo te projekte pripravljene, da so na mizi, da imamo vizijo, kaj želimo," je dodal predsednik vlade. Pri tem bodo "iskali tiste možnosti, ki so za dano področje najbolj optimalne v danem trenutku".

Kot je sicer priznal, je projekt drugega tira finančno zelo težak, "zato so tudi pomembne nadaljnje ocene, ki naj bi pokazale, koliko dejansko sredstev bo za to treba porabiti". Trenutno tako potekajo dejavnosti, na podlagi katerih se bodo odločili za enega od modelov, po katerem bodo projekt tudi izpeljali.

Na vprašanje, kdaj bo sprejeta odločitev glede financiranja drugega tira in ali bo ta znana še letos, je Cerar povedal, da intenzivno delajo na tem, a da bi težko kar koli napovedoval. Trenutno teče postopek dodatne evalvacije, da bi dobili realno oceno stroškov za izvedbo projekta, pri čemer jim pomaga tudi OECD. "Pogovarjamo se o različnih modelih in na koncu se bomo odločili za tistega, ki bo najbolj optimalen," je dodal Cerar.

Premier se je ponovno dotaknil tudi prevzema več hotelov s strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Premier je povedal, da gre za avtonomno odločitev DUTB, obenem pa je ocenil, da "gre za precej drzno odločitev", saj "lahko veliko obeta ali pa, če ne bo dobro izpeljana, pripelje do težav".

Cerar zato upa, da bodo sledile odločitve, "ki bodo konstruktivne za naš turizem in za naše hotelske verige". Kot je dodal, bo tudi vlada v nadaljevanju aktivno spremljala dogajanje s tem v zvezi.