Črna kronika

Proti žrtvi izstrelil več krogel

Tina Recek
2. 6. 2015, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Avgusta leta 2013 je v Sneberjah prišlo do streljanja. V vlogi žrtve se je znašel Elvin P., domnevni strelec pa naj bi bil Igor Mančić. Slednjemu tožilstvo očita poskus umora, za kar je zagroženo najmanj 15 let zapora. Obtoženi kaznivega dejanja ni priznal.

M24

»Ne priznam krivde,« je včeraj na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču izjavil 28-letni Igor Mančić iz Ljubljane, obtožen poskusa umora. Prag hrama pravice je prestopil v spremstvu dveh pravosodnih policistov, ki sta ga pripeljala iz zapora na Dobu, kjer prestaja zaporno kazen zaradi neke druge zadeve.

Obtoženi hudega zločina pa včeraj ni slišal, kakšno milejšo kazen bi si prislužil v zameno, če bi se pokesal svojega greha, saj tožilstvo ni postreglo s predlogom. Zakonodajalec je za umor predpisal najmanj 15 let zapora. Ker ni priznal kaznivega dejanja, bo steklo sojenje. Kdaj se bodo vpleteni znova srečali na sodišču, še ni znano. Je pa obtoženčev odvetnik Milan Krstić glede dokazov, ki naj se na sojenju izvedejo, pripomnil, da se ne strinja, da se zaslišijo policisti kot kronske priče.

Tožilstvo je Mančića poklicalo na kazensko odgovornost, ker je prepričano, da je 29. avgusta pred dvema letoma okoli pol šeste ure popoldne na Sneberski ulici 133 na obrobju Ljubljane streljal na Elvina P. Oškodovanec je bil v tistem trenutku v avtomobilu. Na srečo ga krogla ni zadela, je pa zadela oškodovančev BMW.

Obtoženemu se očita, da je dejanje storil iz brezobzirnega maščevanja in nizkotnih nagibov zaradi predhodnega spora. Dvojica naj bi se namreč dan prej srečala in med njima naj bi zavrela kri. Po obtožbi je torej dan prej obtoženi poniževal Elvina P. in ga izzival k pretepu. Ta je potem Mančića udaril tako močno, da je zgrmel na tla. Ko se je pobral, ni stal križem rok, ampak je nazaj udaril Elvina P. Poleg tega je obtoženi poprijel za železno palico in oškodovancu grozil, da ga bo ubil, kakor tudi njegovo družino, in mu zažgal avto. Kmalu po dogodku so policisti domnevnega strelca prijeli na kraju dogodka.

Oškodovanca je spomin zapustil

Da je Mančić tisti, ki je streljal, je policistom izjavil oškodovanec, ki ga je tudi kazensko ovadil, in tudi druge priče so mladeniča obremenile. A pred preiskovalnim sodnikom se oškodovanec ni več spomnil, kdo bi lahko nanj streljal. Včeraj pa je na sodišču zatrdil, da bi na Mančića s prstom pokazal kot na storilca, če bi res vedel, da je storil zločin. Ker nikakor noče, da bi nekdo po krivem šel v zapor, tudi ni priglasil premoženjskopravnega zahtevka. Malo več o sebi in dogodku je oškodovanec spregovoril novinarjem po končanem predobravnavnem naroku. Po njegovih besedah ga je kritičnega dne pričakalo v Sneberjah, kjer ima vikend, šest ljudi. Tja se je pripeljal z avtomobilom, ko sta mu dva pomahala, naj izstopi. On tega ni storil, eden izmed njiju pa je proti avtu streljal s pištolo Glock, izstrelil naj bi kar deset krogel.