Slovenija

Vložen predlog za prisilno poravnavo Save

STA/M.J.
2. 6. 2015, 17.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Potem ko je Okrožno sodišče v Ljubljani v ponedeljek ocenilo, da obstajajo razlogi za ustavitev postopka preventivnega prestrukturiranja Save, je bil danes vložen predlog za prisilno poravnavo. Tega so vložili drugi finančni upniki, ne Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je sicer zahtevala ustavitev preventivnega prestrukturiranja.

Thinkstock

Da obstajajo razlogi za ustavitev postopka preventivnega prestrukturiranja, je sodišče ocenilo po tem, ko je DUTB, ki ima 35,50 odstotka vseh finančnih terjatev do Save, v petek vložila zahtevo za ustavitev postopka, je danes objavljeno na spletni strani Ajpesa.

Razlog za ustavitev postopka preventivnega prestrukturiranja v skladu z insolvenčnim postopkom po pojasnilih sodišča nastane, če ustavitev zahtevajo upniki, katerih skupni znesek finančnih terjatev, vključenih v osnovni seznam finančnih terjatev, je najmanj 30 odstotkov vsote vseh finančnih terjatev, vključenih v ta seznam.

Upniki imajo skupno 242,81 milijona evrov finančnih terjatev do Save, od tega terjatev DUTB na dan 30. september 2014 znaša 86,21 milijona evrov. Sodišče je tako ugotovilo, da obstaja razlog za ustavitev postopka preventivnega prestrukturiranja.

Sklep o razlogov za ustavitev postopka preventivnega prestrukturiranja so v Savi prejeli danes. Kot so prek spletne strani Ljubljanske borze danes še sporočili iz Save, pa so drugi finančni upniki vložili predlog za začetek prisilne poravnave Save.

Sava, ki ji je DUTB prejšnji teden zasegla turistično družbo Sava Turizem, je že vložila predlog za začasno odredbo za vračilo delnic Save Turizma. Kot navajajo v družbi, slaba banka namreč ni ravnala skladno z zakonodajo in tudi ne skladno s pogodbenimi določili.

Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Save, so predlog za začasno odredbo vložili že v petek, danes pa so ga dopolnili, saj so ugotovili dodatne kršitve določb zakonov o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in o finančnih zavarovanjih ter obligacijskega zakonika.

V DUTB so pojasnili, da so se za pretvorbo terjatev v kapital odločili, ker niso bili zadovoljni z načrtom prestrukturiranja, ki so ga pripravili v Savi.