Slovenija

Razpis za prenos ostankov izkopanih umorjenih v Hudi jami nerazumen in nestrokoven

STA/J.P.
8. 5. 2015, 18.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Potem ko je vlada namenila dodatnih 90.000 evrov za dostojen pokop žrtev v Hudi Jami, je predsednik komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman razpis za prenos posmrtnih ostankov izkopanih umorjenih v Hudi jami označil za nerazumen in nestrokoven. Premierja Mira Cerarja prosi, naj zahteva razveljavitev razpisa.

STA

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skladno z vladnim sklepom vodi postopek zbiranja ponudb za shranitev in pokop žrtev v vojnem grobišču Barbara rov v Hudi Jami. Postopki so še v teku in izvajalec še ni znan. Dela bodo predvidoma zaključena junija letošnjega leta, so navedli na ministrstvu.

Pojasnili so, da so sredstva, ki jih je vlada v četrtek prerazporedila za namen izvedbe shranitve in pokopa žrtev v vojnem grobišču Barbarin rov v Hudi Jami, predvidena za nabavo primernih krst in izvedbo dostojnega pokopa.

Reuters

Pripravljavcem razpisa so po Dežmanovih navedbah kompetentni povedali, da je dovolj dober material eloksiran aluminij, možna pa je tudi pocinkana pločevina.

Posmrtni ostanki se trenutno še vedno nahajajo v prilagojenih zabojih, ki so omogočili proces, da mehko tkivo propade, s tem pa se omogoči, da bodo posmrtni ostanki primerni za trajno shranitev, ki je predvidena za kostnice, so pojasnili.

Dežman pa je do razpisa kritičen. "Razpis, s katerim naj bi potrošili ta denar, je neizmerno norčevanje iz strokovnih standardov in tudi iz državnega denarja," je zapisal v javnem pismu premierju Cerarju. Opozoril je na nekaj pomanjkljivosti, zaradi katerih je treba po njegovem mnenju ta razpis nemudoma razveljaviti.

Po njegovih navedbah je omenjeno, naj bodo krste iz inoksa, kar pa je tako drago, da 90.000 evrov ne bi bilo dovolj niti za krste. Pripravljavcem razpisa so po Dežmanovih navedbah kompetentni povedali, da je dovolj dober material eloksiran aluminij, možna pa je tudi pocinkana pločevina.

Kot je še pojasnil Dežman, je zahteva za 900 krstic, čeprav individualiziranih skeletov verjetno ni več kot 500. "Posmrtni ostanki blizu 400 umorjenih pa niso individualizirani in bi jih bilo treba shraniti drugače," pojasnjuje Dežman.

Za tkiva, ki so v procesu razpadanja odpadla od kosti, po njegovih navedbah zahtevajo, da se jih hrani v plastične sode, nič pa ne določajo, kaj zatem storiti z njimi. Po njegovih ocenah bi bilo tudi nujno, da bi pri prenosu posmrtnih ostankov določili ženske posmrtne ostanke in jih vzorčili za morebitno identifikacijo.

Cerarja tako v pismu prosi, naj zahteva razveljavitev razpisa in pripravo novega "v skladu s spoštovanjem človeškega dostojanstva umorjenih in njihovih svojcev, v spoštovanju strokovnih standardov in v zaščito metanja proračunskega denarja v hudo jamo nespameti in voluntarizma".