Slovenija

DZ razrešil Vebra

M.J.
9. 4. 2015, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Poslanci DZ so z 68 glasovi za in 11 proti razrešili obrambnega ministra Janka Vebra. Predlog za Vebrovo razrešitev je prejšnji teden zaradi afere Telekom v DZ poslal predsednik vlade Miro Cerar.

STA

Po štirih urah in pol razprave za zaprtimi vrati so poslanci končali razpravo o predlogu premierja Mira Cerarja za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra. 

Po uvodnih obrazložitvah Cerarja in Vebra ter predstavitvah stališč poslanskih skupin so se poslanci odločili, da nadaljevanje seje zaprejo za javnost. Za zaprtimi vrati je bilo tako v štirih urah in pol razprave govora tudi o informacijah, za katere so presodili, da niso za javnost.

Predlog za zaprtje seje je po predstavitvah stališč poslanskih skupin podala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je že v predstavitvi stališča poslanske skupine napovedal, da bo v primeru, če se seja zapre za javnost, razkril dokumente, ki še dodatno obremenjujejo ministra Vebra.

Vebrovo razrešitev je Cerar predlagal zaradi ministrovih navodil Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo (OVS) glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je tudi danes ob začetku seje pojasnil poslancem, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe.

Minister je v svojem današnjem nastopu pred poslanci ponovil, da je ravnal zakonito in državotvorno, razlog za njegovo razrešitev pa da je njegovo jasno stališče, da se ne sme odprodati enega najpomembnejših podjetij za varnost Slovenije.

DZ se je že seznanil z Vebrovo vrnitvijo v poslanske klopi, ki jih zato zapušča nadomestni poslanec Franc Križanič, obrambni resor pa bo začasno vodil minister Dejan Židan.

Premier Cerar je v današnji predstavitvi svojega predloga za razrešitev dejal, da je Veber tako subjektivno kot objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in netransparentno delovanje Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo.

Takemu mnenju so se v predstavitvi stališč večinoma pridružile tudi poslanske skupine, seveda z izjemo SD, od koder prihaja Veber. Glasovanje proti Cerarjevemu predlogu so napovedali tudi v ZL.

Veber pa je vztrajal, da je pri naročilu OVS, naj pripravi analizo posledic prodaje Telekoma Slovenije, ravnal zakonito in državotvorno. Prepričan je, da je vzrok za njegovo razrešitev nasprotovanje odprodaji Telekoma.

Razprava je danes več ur potekala za zaprtimi vrati, saj so poslanci na predlog SMC po predstavitvi stališč poslanskih skupin sklenili sejo zapreti za javnost. Razpravi je sledila še enourna prekinitev pred glasovanjem.

Vodenje obrambnega resorja bo začasno prevzel predsednik SD Dejan Židan, tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. DZ se je s tem že seznanil.

SD se bo o razpletu današnjega dogajanja pogovarjala na petkovi seji predsedstva stranke. Še vedno namreč ni rekla zadnje besede o morebitnem odhodu iz koalicije.