Črna kronika

Je solkansko podjetje goljufalo?

Polona Krušec
9. 4. 2015, 21.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Solkansko podjetje Instrumentation Technologies je vodilno podjetje v svetu na področju razvoja in izdelave merilnih instrumentov za pospeševalnike osnovnih delcev. Znašli so se v kočljivem položaju, saj jih bremenijo goljufije.

sta

Dvakratni prejemniki nagrade Gazela za najbolj hitro rastoče podjetje in prejemniki nagrade za izjemne dosežke Gospodarske zbornice Slovenije so bili predmet dve leti trajajoče preiskave. Prejšnji mesec so jo novogoriški kriminalisti zaključili in kazensko ovadili eno fizično in eno pravno osebo. Šlo naj bi za goljufijo v škodo skladov Evropske unije. »Novogoriški kriminalisti so v sklopu daljše preiskave, ki so jo začeli izvajati na podlagi obvestila Urada RS za nadzor proračuna, ministrstva za finance, med drugim ugotovili, da naj bi podjetje oškodovalo slovenski proračun za 660 tisoč evrov, pri čemer je šlo za finančna sredstva, sofinancirana iz strukturnih skladov EU,« je povedal Dean Božnik, tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica.

sta

Oprema ni bila nova

Kot razkriva portal podcrto.si, bi podjetje glede na pogoje koriščenja sredstev EU moralo kupiti opremo, novejšo od leta 2006. Ob pregledu kupljene opreme pa so revizorji opazili obrabljenost, zato so posumili, da je tablica, na kateri je kot datum proizvodnje zapisano leto 2009, lažna. Proizvajalec opreme je sume potrdil. Po serijskih številkah je ugotovil, da je opremo proizvedel leta 2000. Po mnenju revizorjev je nato dobavitelj opreme slednjo podjetju Instrumentation Technologies prodal po precej višji ceni od tržne. Zato so revizorji posumili v namerno napihovanje cene opreme z namenom prevare.

Arhiv Svet24

S komentarji je podjetje skopo. Med preiskavami je Rok Uršič, direktor podjetja, za medije povedal le, da je žal prišlo do različnih interpretacij o tem, ali je bil nakup izbrane opreme skladen z razpisnimi pogoji. Po pojasnilih podjetja je razpis zahteval, da je vsa oprema nova, kupljena oprema pa je imela tudi starejše dele, ki jih v podjetju niso potrebovali. A opremo so lahko kupili le kot celoto.

Sporni denar že vrnjen

Podjetje Instrumentation Technologies je sicer državi že vrnilo napačno porabljenih 660.000 evrov. Zdaj ima niti v rokah okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Predvidena kazen po kazenskem zakoniku zoper goljufijo je od tri mesece do osem let zapora.

Ob tej zgodbi so na površje ponovno priplavali podobni primeri. Urad za nadzor je nepravilnosti pri porabljanju državnega in evropskega denarja ugotovil še pri Golf Projektih iz Smlednika, v postojnskem Epicu in hrpeljskima družbama Rin plus in Robotina.

Zaradi suma goljufije solkanskega podjetja je Evropska komisija Sloveniji zamrznila črpanje več sto milijonov evropskih sredstev. Pozneje so del teh sprostili.