Slovenija

Cerarjeva izbranka

Črt Kaker
17. 3. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po odstopu ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar je Miro Cerar hitro našel njeno zamenjavo. Če je imel predsednik vlade v preteklosti težave z iskanjem kandidatov za ministre, nas je tokrat pozitivno presenetil. Poslanka SMC Klavdija Markež je namreč resna kandidatka za ministrico.

STA

 Če je imel predsednik vlade v preteklosti težave z iskanjem kandidatov za ministre, nas je tokrat pozitivno presenetil. Poslanka SMC Klavdija Markež je namreč resna kandidatka za ministrico

Visoki honorarji nekaterih profesorjev, ki jih je razkrila Komisija za preprečevanje korupcije, so v javnosti dvignili veliko prahu in tudi jeze. Javnost je zahtevala odgovore predvsem od ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar, ki je v 12 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb zaslužila več kot 600 tisoč evrov in to kljub temu, da je bila redno zaposlena na fakulteti.

Za malega človeka so take številke nepredstavljive. Cankarjeva je trdila, da ni storila nič nezakonitega. Dejala je, da se ni mogoče izogniti političnim posledicam, in predsedniku vlade Miru Cerarju ponudila svoj odstop, ki ga je premier tudi sprejel. Poznavalci razmer so takrat ocenili, da je bila to edina logična poteza, saj bi v nasprotnem primeru ministrica težko ostala kredibilna oseba, slaba luč pa bi padla tudi na šolsko ministrico.

Predsednik vlade je takoj začel iskati njeno zamenjavo, obenem je sam začasno prevzel vodenje izobraževalnega resorja. A kljub njegovim preteklim težavam pri iskanju primernih ministrskih kandidatov je bilo tokrat iskanje zamenjave Setnikar Cankarjeve ekspresno hitro. Cerar je, kot kaže, kandidatko za novo izobraževalno ministrico našel kar v svoji stranki.

Iz kabineta predsednika vlade so namreč sporočili, da je poslanka SMC Klavdija Markež ena od resnih kandidatk za novo ministrico. Premier sicer včeraj še ni želel potrditi, ali bo Markeževo predlagal za ministrico, ni pa tudi zanikal, da je v igri za ta pomemben položaj. »Mogoča kandidatka za ministrico lahko pride tudi iz vrst naših poslank. O tem bom presodil morda že danes, ko bom o tem opravil še nekaj pogovorov. Če bodo ti pogovori uspešni, se lahko zgodi, da bom danes ali jutri to kandidatko predlagal. Če pa bi se izkazalo, da imamo še boljšega kandidata ali kandidatko, bom z odločitvijo počakal še kakšen dan,« je včeraj dejal Cerar.

STA/Mediaspeed

Markeževa je potrdila, da sta se s predsednikom vlade Mirom Cerarjem dvakrat pogovarjala o njenem morebitnem prevzemu funkcije ministrice za izobraževanje, znanost in šport. Vodenje ministrstva je tudi pripravljena prevzeti, a je odločitev po njenih besedah v premierjevih rokah.

»Glede na to, da sem dolga leta v izobraževanju, mi je to izziv in priložnost,« je dejala Markeževa. Na vprašanje o visokih honorarjih, ki so odnesli ministrico Setnikar Cankarjevo, je dejala, da ona takšnih honorarjev ni prejemala.

Markeževa se v državnem zboru večinoma posveča prav področju javne uprave in izobraževanja. Preden je bila izvoljena v hram demokracije, je bila tudi direktorica na Ljudski univerzi Ptuj.

Sicer se po informacijah, ki smo jih prejeli, že nekaj dni po vladnih kuloarjih šušlja, da naj bi Socialni demokrati na položaju ministra za izobraževanje želeli videti nekdanjega ministra in člana SD Jerneja Pikala.

SD naj bi namreč močno lobiral za že usklajeni predlog Zakona o visokem šolstvu, ki ga je pripravilo šolsko ministrstvo, ko ga je vodil Pikalo. A morebitna kandidatura Pikala bi pomenila tudi ponoven razrez ministrskih kvot, kar bi lahko prineslo veliko nejevolje med koalicijskimi partnerji.

Sta, Mediaspeed