Slovenija

Bolnišnica z več kot milijonskim presežkom

Gabrijel Toplak
16. 3. 2015, 22.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ustvarili so 44,4 milijona evrov prihodkov in 43 milijonov evrov odhodkov, čakajo pa še na odločitve glede novega urgentnega centra.

STA

Iztekajoče se poslovno leto je bilo za splošno bolnišnico Murska Sobota eno uspešnejših v zadnjem obdobju. Presežek prihodkov v višini 1,4 milijona evrov je nastal predvsem zaradi decembrskega plačila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v višini 1,2 milijona evrov na račun priznane višje zahtevnosti posegov in je bil v celoti namenjen pokrivanju izgube iz preteklih let.

Načrtovani program dela so v akutni bolnišnični dejavnosti presegli za 2,7 odstotka, v specialistični ambulantni dejavnosti je bil za 2,7 odstotka pod načrtovanim. Obravnavali so 18.856 pacientov in načrt presegli za 465, opravili 14.564 operacij, kar je za dva odstotka več kot leta 2013, in 10.778 dializ, kar je za 0,3 odstotka več kot leto prej.

Pri vrednotenju dejavnosti jim je ZZZS delno priznal višjo zahtevnost za pet odstotkov, ob tem pa v bolnišnici pravijo, da so njihove storitve še vedno podcenjene za štiri odstotke. Ob tem, da se jim je stopnja zahtevnosti zadnja leta sicer ves čas dvigala, so v poročilu zapisali: »Zaradi gospodarske in finančne krize plačnik tega ni priznal oziroma je priznal le delno v vsakoletnih končnih obračunih. Iz analiz izhaja, da je bila enaka operacija vrednotena v bolnišnici tudi za 10 odstotkov nižje, kot v primerljivih bolnišnicah.« V pomurski bolnišnici še vedno čakajo na odločitve glede strokovnih pristojnosti v novem urgentnem centru, ki jih bodo določili na ministrstvu za zdravje. Vanj bodo v vsakem primeru že v prvi polovici leta preselili kirurško in internistično urgenco.