Slovenija

Slovenija se boji treh bolezni iz Italije

STA/M.J.
16. 3. 2015, 21.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kmetijski ministri EU so danes v Bruslju razpravljali o bakterijski bolezni, ki napada predvsem oljke in je od leta 2013 prisotna v južni Italiji. Slovenski kmetijski minister Dejan Židan je ob tem opozoril, da se v Sloveniji bojijo treh bolezni iz Italije - poleg te bakterije še bolezni modrega jezika in malega panjskega hrošča.

Arhiv Svet24

Bolezen, ki jo povzroča bakterija Xylella fastidiosa, se širi, zato je Evropska komisija spodbudila razpravo o možnih ukrepih za njeno omejitev. Slovenija je kot sosednja država in proizvajalka oljčnega olja zaskrbljena nad stanjem na tem področju, je pojasnil Židan.

Bakterijska bolezen se najbolj širi s sadikami, delno z insekti, glavna težava pa je v tem, da je ukrepanje nemogoče, razen z uničevanjem nasadov, zato si Slovenija močno želi, da Italija to težavo obvlada, je povedal minister.

To je sicer po Židanovih besedah ena od treh bolezni, ki se jih Slovenija boji iz Italije. Druga je bolezen modrega jezika, ki je nevarna za drobnico in govedo, tretja pa mali panjski hrošč, ki ogroža čebele.

V povezavi z boleznijo modrega jezika je minister opozoril, da morajo biti rejci zelo pazljivi, ter pojasnil, da imata podobne težave kot Italija tudi Hrvaška in Madžarska.

V povezavi z malim panjskim hroščem pa je povedal, da so opravili intenzivne pogovore s čebelarji in pripravili pravno ogrodje za možnost takojšnjega odziva, če se ta pojavi. Gre za uničenje panjev, ki ga financira država, saj bo le v tem primeru čebelar zainteresiran, da se odzove pravočasno, je še pojasnil minister.