Slovenija

Fištravčev štab dolguje še polovico denarja za kampanjo

M.J.
3. 3. 2015, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Štab mariborskega župana Andreja Fištravca je za predvolilne potrebe na lanskih lokalnih volitvah skupaj za županske volitve in Fištravčevo listo v mestni svet porabil 62.506 evrov, a je doslej poravnal le nekaj več kot polovico zneska, piše današnji Večer. Kot kažeta poročili o kampanjah na Ajpesu, je dolga še za 30.834 evrov.

STA, Mediaspeed, Facebook

Predvolilni štab, ki ga je vodil Darko Berlič, je po poročanju časnika v obeh primerih poravnal le toliko, kolikor so uspeli zbrati na posebnem transakcijskem računu. Za župansko kampanjo so plačali 15.967 evrov, dolgujejo še 15.635 evrov, pri kampanji za mestni svet so poravnali 15.705 evrov, medtem ko še vedno dolgujejo 15.199 evrov.

Berlič je za Večer zatrdil, da bodo dolgove vsekakor poplačali, a da so s podjetji, ki jim še dolgujejo, dogovorjeni za odlog plačila in poplačilo v daljšem časovnem obdobju. Ob tem je poudaril, da je bilo zbiranje denarja tokrat oteženo, ker so po spremenjenem zakonu denar lahko prispevale le osebe, ne več podjetja.

Fištravčev štab je sicer v kampanji pred nadomestnimi volitvami porabil okoli 15.000 evrov, a takrat so se potegovali le za županski položaj. Berliča ob tem še čudi, kako so ostali prišli skozi s tako nizkimi cenami, pa so imeli hkrati veliko plakatov. V primeru, ko je organizator kampanje stranka, se dolg prenese nanjo, v primeru Fištravca pa dolg pade na Berliča kot organizatorja kampanje.

Sicer pa so v zmagovalnem štabu mariborskih lokalnih volitev porabili vsoto, ki je še vedno v okviru zakonskih omejitev. Za kampanjo za občinske svete bi lahko organizatorji v Mariboru zbrali 37.311 evrov, za župansko dirko v prvem krogu pa 23.379 evrov in dodatnih 14 tisočakov za drugi krog, še dodaja Večer.

Koliko je za lokalne volitve skupaj porabil Fištravčev nasprotnik v drugem krogu Franc Kangler in njegova Županova lista, še ni v celoti znano, saj poročila o županski kampanji v drugem krogu še ni na Ajpesu. So pa v celoti poravnali 17.422 evrov, kolikor so porabili v prvem krogu volitev.