Slovenija

Bo Simčič še ravnatelj?

M.J.
24. 2. 2015, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Razprava občinskega sveta Kanal ob Soči o Osnovni šoli Deskle in njenem ravnatelju je bila živahna.

Polona Krušec, STA

Tudi precej ostrih besed je bilo slišati na izredni seji, o razrešitvi pa se sicer občina ne bo izrekla. Pričakovano je seja trajala dolgo. Svetniki so ravnatelja Vojka Simčiča vztrajno izpraševali tri ure.

Na seji poleg predstavnika staršev in ravnatelja ni bilo predstavnika sveta zavoda. Govorili so o stanju v šoli, izvajanju pouka in nepravilnostih, ki jih je ugotovil inšpektorat. Ta je po temeljitem pregledu delovanja šole ugotovil nepravilnosti, na podlagi katerih je podal predlog o razrešitvi ravnatelja.

Takoj po mnenju inšpektorata in predlogu za razrešitev je ravnatelj povedal, da se mu zdi odločitev pretirana, saj gre za manjše birokratske kršitve, ki nikakor niso vplivale na kakovost izobraževalnega procesa. V bran je Vojku Simčiču stopilo združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnih in glasbenih šol. V njihovem imenu je predsednik združenja Milan Rejc povedal, da je treba »odgovornost porazdeliti na šole, starše, učence, pa tudi na 'vrhove'«. Predlagajo ponovno preučitev razlogov za razrešitev ravnatelja. Rejc je poudaril še, da se moramo zavedati, da je šola odraz in zrcalo družbe, in da ne gre pričakovati, da bo v šolah sterilno vzdušje brez kakršnihkoli konfliktov. Na podlagi takih kršitev bi lahko »padel« marsikateri ravnatelj.

Zdaj morajo svoje mnenje o razrešitvi Simčiča podati zaposleni na šoli, kar se odmika, občina pa se po zakonu ni dolžna izreči ne za ne proti razrešitvi in se tudi ne bo. Na seji minuli teden je želela slišati, kakšno je stanje v šoli, svetnikom je ponudila možnost za pogovor z ravnateljem in predstavnikom staršev, ne bo pa soodločala o razrešitvi. Tu bo torej glavno vlogo odigral svet zavoda.

Polona Krušec, STA

Andrej Maffi, župan občine, nam je povedal, da je zanje bistveno, da se natančno seznanijo s situacijo v šoli. Zavzemajo se za hitro ukepanje in odločitve, da bi lahko šola po vsem, kar jo je doletelo v zadnjem času, mirneje stopila v trdnejši jutri. Svetu zavoda tako občina predlaga, naj v skladu z zakonom in svojimi pristojnostmi nadaljuje postopek o razrešitvi, torej je odločitev, ali bo Simčič ostal ali ne, njihova.

Župan Maffi še dodaja, da se je s svojimi sodelavci odločil, da pomagajo dečku, ki ne hodi več v šolo v Desklah, ampak v Novo Gorico. »Če lahko pomagamo, nam je v veselje, zato smo se odločili, da dečku v času, ko se vozi v šolo, plačujemo vozovnico.«

Polona Krušec, STA

Naj spomnimo, da so se starši dečka, ki je v Desklah doživljal nasilje, odločili, da ga prešolajo, in zdaj se iz Deskel vozi v šolo v Novo Gorico.

Ravnatelj Vojko Simčič nam je v pogovoru povedal, da je imel občutek, da so predvsem levo usmerjeni svetniki nekoliko ostreje nastopili proti njemu. Motilo ga je, da so mu pod nos pomolili zastarele zadeve, nekaj predlogov, ki jih morebiti ni uresničil po njihovi želji. »Veliko stvari je čudnih, med drugim tudi ta, da imam do maja čas urejati nepravilnosti, ki jih je ugotovil inšpektor, razrešen pa bom lahko že prej. Če mi dajo rok, naj ga tudi upoštevajo, saj le tako lahko izpolnim svojo nalogo.«

Polona Krušec

Opazovalec dogajanja, ki ne želi biti imenovan, pravi, da se mu zdi, da če je bilo prej najlažje vso krivdo uperiti v ravnatelja, se zdaj morda tako starši kot svet zavoda in ministrstvo spoznali, da ni tako preprosto. »Vsak ima svojo resnico in vsak nosi svoj del odgovornosti; ravnatelj, učitelji, starši … Naj jo torej tudi prevzamejo!«

V tednu šolskih počitnic se pričakuje odločitev sveta zavoda, ki bo odigral ključno vlogo.