Slovenija

Antunovič želi iz Elana ustvariti velikana zimsko-športne opreme

STA
24. 2. 2015, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriški poslovnež slovenskega rodu Robert Antunovič, ki si prizadeva kupiti begunjski Elan, zagotavlja, da namerava z ekipo obdržati delovna mesta v Sloveniji in celo ustvariti dodatna. Njegova strategija predvideva, da Elan v petih letih postane eno od treh vodilnih svetovnih podjetij zimsko-športne opreme. Zanj ponuja 15 milijonov evrov.

Twitter

V Kranju rojeni 36-letni podjetnik je razložil, da ga prevzem Elana zanima s poslovnega vidika, saj gre za podjetje, ki dobro dela in ima veliko prihodkov, čeprav po njegovi oceni ni dovolj prisotno na ameriškem trgu.

"Elan je prisoten na vzhodni obali, v Koloradu ga je zelo težko najti, v Utahu in Kaliforniji ga ni. Tega se zavedajo tudi Elanovci. Prisoten je bil močno v 80. letih in Američani se ga spomnijo, vendar vedno vprašajo, kaj se je zgodilo z njim, da ga več ne vidijo. Mislim, da je potencial neverjetno velik. Na ameriški trg smučarske opreme, ki je vreden tri milijarde dolarjev, prodajo za okoli tri milijone dolarjev. To je smešno in to se da zelo izboljšati," je dejal. Antunovič pravi, da je skupaj s svojo ekipo, med katerimi so strokovnjaki za prodajo in marketing ter investitorji, zelo razočaran nad procesom v Sloveniji, kjer se zdi, da ni nikogar, ki bi lahko sprejel odločitev.

"Imamo tri državne agencije, ki so lastniki, dve banki, ministrstvo za finance. Imamo (nekdanjega prvega moža Elana Uroša) Koržeta, ki je svoj problem. Imamo sedem strank, s katerimi je treba najti skupen dogovor, kar počnemo že skoraj sedem mesecev. Smo razočarani, da država nima stvari bolj usklajenih," je povedal in razložil, da so trenutno osredotočeni na pogovore z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

V igri za prevzem Elana je tudi češko podjetje Sporten. "Naši tekmeci imajo svojo proizvodnjo in če bo treba zapirati tovarne, je vprašanje, kaj bi zaprli. Pri nas tega tveganja ni," je povedal Antunovič, ki je doslej odklanjal intervjuje.

Na vprašanje, ali je glede na to za njegovimi prizadevanji poleg poslovnih še kakšen drug motiv, je Antunovič odgovoril, da je poslovna komponenta zanesljivo prisotna. Prepričan je, da ima njegova ekipa izkušnje za povečanje Elanove prisotnosti na ameriškem trgu. "Obstaja pa tudi emocionalna komponenta. "Nekaj te vleče nazaj. Rad bi videl, da Sloveniji uspe. Da se naredi neka zgodba o uspehu," je povedal.

"Meni je v Ameriki uspelo. Rad bi, da se naredi nekaj dobrega za Slovenijo. Tam so ljudje, ki so sposobni in, če se država umakne, bi se dalo kaj narediti. Rad bi dober občutek, ne pa da vsakič, ko pridem v Slovenijo, poslušam, kako je še slabše, kot je bilo lansko leto," je dejal in na vprašanje o viziji med drugim zagotovil, da namerava proizvodnjo zanesljivo ohraniti v Sloveniji.

"Elan je uspešno podjetje, ki ima dobro ekipo in če ne bi bilo izčrpavanja in vpletanja politike, bi bilo še boljše. Naša ekipa nima proizvodnje. Elanovci dobro delajo, mi pa imamo marketing in izkušnje s prodajo na ameriškem trgu. Naša strategija je večja. Radi bi konsolidirali celotno zimsko-športno industrijo v Sloveniji," je pojasnil.

Omenjalo se je namreč, da Antunovič cilja tudi na žirovsko Alpino, kar je za STA potrdil. "Imamo Elan in imamo Alpino. Ni logike, da sta to dve ločeni podjetji, ki si podvajata stroške. Kapital imamo in strategija je, da v naslednjem koraku konsolidiramo Elan in Alpino v močno slovensko zimsko-športno podjetje, ki bo v petih letih eno od vodilnih treh na svetu," je napovedal.

"Nismo načrtovali nobenega lobiranja. K zadevi smo pristopili kot poslovneži in se neposredno pogajali z vpletenimi strankami. Nismo se osredotočili na odnose z javnostjo in morda je bila to tudi napaka. Zato sem tudi privolil v ta pogovor, ker očitno brez tega ne gre," je povedal.

Na vprašanje, koliko časa še misli vztrajati, pa je odgovoril, da ne ve. "Nekaj ljudi v moji ekipi je že naveličanih čakanja. Ni nam razumljiv odnos. Gorenjski banki ponujamo okoli 5,5 milijona evrov, DUTB 9,5 milijona. Ponujamo torej 15 milijonov, naš konkurent pa po lastnih izjavah deset milijonov," je razkril. "Denar imamo na računu Citibank, kjer čaka pripravljen. Ni nam jasno, zakaj se zavlačuje, če ponujamo pet milijonov več in imamo strategijo ohranitve delovnih mest," se je vprašal.

Antunovič je ob tem razložil, da je meja vztrajanja zanj najbrž morebitni stečaj Elana. "Če se zgodi, da bo Elan potisnjen v stečaj, potem stvar za nas najbrž več ne bo aktualna. Hočemo takšen Elan, kot je danes. Za našega konkurenta je stečaj morda celo boljša oblika. Zato nam ni jasno, zakaj se stvari s strani države zavlačujejo. Zakaj se ne sprejme odločitev in zaključi transakcija?" je dejal.

Antunovič se je preselil v ZDA, ko je bil star 25 let in to zaradi soproge Američanke. Spoznala sta se na Slovaškem v Košicah, poročila v Izoli in nato živela v Sloveniji še dve leti, dokler žena ni začutila domotožja. "Dejal sem si, dajmo poskusit, kaj ima ta čudežna Amerika za ponudit. Vedno sem se ukvarjal s posli. Preden sva prišla v Ameriko, sem se naučil polaganja keramičnih ploščic. Potem sem si postavil spletno stran in v dveh mesecih že dobil milijonske posle," je povedal Antunovič, danes lastnik podjetja za otroška nosila Boba Inc.

Na Elan oziroma Slovenijo se je spomnil tudi pred kratkim, ko se je skupaj z družino veselil smučarskih uspehov Tine Maze. "Vsa družina je šla na svetovno prvenstvo. Bili smo tam in navijali, ko je zmagala v kombinaciji. No, bili smo tudi, ko ni zmagala v slalomu. Ampak vse skupaj je bilo enkratno," je povedal Antunovič.