Slovenija

Domačini vzeli stvari v svoje roke - Dravo bodo preusmerili

Gabrijel Toplak
16. 2. 2015, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Strugo Drave bodo »premaknili« proti desni in jo s tem nekoliko oddaljili od naselja. Po besedah Jožefa Škofa bodo zelo izboljšali poplavno varnost in rešili več stanovalcev v bližini reke, ki jim je ob zadnjih poplavah povzročila več kot milijon evrov škode.

Gabrijel Toplak

Krajani Malečnika v Mestni občini Maribor, ki jih Drava pogosto poplavlja, so po zadnjem sestanku tamkajšnje krajevne skupnosti (KS) s pristojnimi nekoliko bolj mirni.

Predsednik KS Malečnik - Ruperče Jožef Škof pravi, da so s predstavniki Dravskih elektrarn Maribor, okoljske agencije, Vodnogospodarskega Biroja Maribor in Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj po več letih zbližali svoje predloge in se odločili za izdelavo samo enega projekta. »Zgodil se je preobrat, saj so nam obljubili, da bodo pristojne službe v kratkem izdelale nov projekt in ga posredovale ministrstvu za okolje in prostor. Dravo pa bodo nekoliko preusmerili oziroma premaknili rečni tok bolj desno proti naselju Zrkovci, s čimer jo bodo oddaljili od Malečnika in s tem rešili stanovalce v bližini Drave,« je zadovoljen Škof, ki ne želi, da se ponovi zgodba zadnjih poplav, ko so imeli več kot milijon evrov škode, saj je Drava med drugim poplavila okoli 30 stanovanjskih hiš.

»Ob reki Dravi nekateri živimo vse življenje, jo dobro poznamo, a doslej so nam usodo krojili uradniki, ki sedijo v pisarnah.« Predsednik KS Malečnik - Ruperče Jožef Škof

Doslej jih pred naraslo reko ni obvarovala še nobena sanacija, zato je Škof vesel, da so pristojni končno upoštevali njihove predloge. »Ob Dravi nekateri živimo vse življenje in jo dobro poznamo, doslej pa so nam usodo krojili uradniki, ki sedijo v pisarnah,« je oster Škof in nadaljuje, da bi lahko protipoplavni nasip gradili iz gramoza, ki je v koritu reke Drave, ne pa da so ga vozili od drugod in to drago plačali.

Kdaj natančno bodo pristojne službe predlog udejanjile, Škof ne ve natančno, vseeno pa ga veseli dejstvo, da so jim prisluhnili. »Ker sem zadnjič gledal po televiziji, ko je državni sekretar izjavil, da imajo nekaj denarja za sanacijo Drave, bi morda lahko gradnjo začeli že letos. Kdor pa me pozna, ve, da bom vztrajal do konca,« je prepričan Škof, ki svojo predsedniško funkcijo opravlja volontersko. Sicer pa prvi mož KS razpolaga tudi z neuradnim podatkom, da naj bi se tožba proti avstrijskim elektrarnam bližala h koncu, razpleta pa naj bi se veselili Slovenci.

Smiljan Juvan, direktor Vodnogospodarskega Biroja Maribor, je za Svet24 povedal, da so na sestanku predstavili problematiko poplav. »V zadnjih 20 letih je prišlo do treh večjih poplav, in sicer oktobra leta 1998, novembra 2012 ter novembra 2014, zato smo na sestanku razložili rezultate izdelanih hidravličnih študij, ki kažejo, da samo s posegi v strugo Drave (čiščenje in odvoz zaraščenih sipin, širitev struge …) ni možno zagotoviti potrebne poplavne varnosti stanovanjskim objektom pri 100-letni visoki vodi. Za izvedbo potrebnih posegov je treba zagotoviti projektno dokumentacijo, ki se še ne izdeluje,« je pojasnil Juvan.