Slovenija

Janša: Banka Slovenije je že od samega začetka neka sveta krava

STA/G.G.
13. 2. 2015, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Potem ko je vlada v četrtek poslala pomirjujoče sporočilo o ravnanjih Banke Slovenije pri ukrepih za sanacijo bank, pa se v DZ razčiščevanje dogajanja šele dobro začenja. Dvomi med poslanci se niso polegli. NSi je poslanske skupine pozvala k podpisu zahteve za izredno sejo na to temo, SDS pa bo predlagala ustanovitev preiskovalne komisije.

STA

V NSi odziv na predlog za sklic izredne seje DZ glede ravnanj Banke Slovenije pričakujejo do torka, večina poslanskih skupin pa je predlogu že izkazala naklonjenost.

Tudi prvak SDS Janez Janša je zagotovil, da bodo v stranki podprli vse ukrepe v smislu razčiščenja tega stanja. "A težava se ni skotila v času tega mandata, pač pa je bila Banka Slovenije že od samega začetka neka sveta krava - pod vsemi guvernerji -, ki se je izogibala vsakemu nadzoru," je bil oster Janša.

Tako je po njegovih besedah potrebna tudi resna parlamentarna preiskovalna komisija, ki bo šla v globino in bo pogledala delovanje centralne banke od samega začetka tranzicije naprej. Janša upa, da bodo tudi ostale poslanske skupine tak predlog podprle. Predsednik SDS je še dejal, da je nekaj pojasnil s strani Banke Slovenije sicer bilo, vendar je še več odprtih vprašanj. Tako pričakuje, da bo današnja seja komisije za nadzor javnih financ osvetlila zadevo do konca. Vabljeni sta obe strani, tudi "člani t.i. slovenske trojke". 

Arhiv Svet24

Vladni predstavniki - podpredsednik vlade Boris Koprivnikar, prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan - so sicer po četrtkovi seji vlade dejali, da glede na informacije finančnega ministra Dušana Mramorja in državne sekretarke Mateje Vraničar za zdaj ni razlogov za dvom v pravilnost ravnanj Banke Slovenije, vendar pa v vladi kljub temu zahtevajo več informacij. Tako bo postopke pri sanaciji bank pred vladno ekipo v kratkem zagovarjal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Vse stranke so se sicer že v minulih dneh zavzele za razjasnitev okoliščin, podobno pa je v četrtek zvečer pozval predsednik vlade Miro Cerar. Dvomi glede ravnanj odgovornih pri sanaciji bančnega sistema pa se niso polegli ne v opozicijskih ne koalicijskih poslanskih skupinah.