Kultura

Stand-up festival Panč za valentinov in pustni konec tedna

STA
13. 2. 2015, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Festivalna dvorana v Ljubljani bo za valentinov in pustni konec tedna gostila stand-up festival Zimski Panč 2015. Začel se bo danes ob 20. uri z gala večerom stand-up komedije, sobotni večer pa bo namenjen posebni izdaji predstave Petdeset odtenkov njive Boštjana Gorenca - Pižame.

Letošnji Zimski Panč, nastal v sodelovanju s Pionirskim domom, je lansko kulturno-olimpijsko tematiko zamenjal za pustni čas in valentinovo.

Kot piše na spletni strani festivala, bo tokratni vikend smeha nekaj posebnega, saj se bo začel na petek, trinajstega. Na gala večeru stand-up komedije se bo predstavil pisatelj, igralec, skladatelj in humorist Jure Godler. Pridružili se mu bodo slovenski komiki Tin Vodopivec, Jernej Celec, Tanja Kocman in Vasja Simić ter Hrvata Goran Vugrinec in Vlatko Štampar. Program bo vodil Andrej Težak - MC Tešky, ki se ukvarja z gledališko improvizacijo in sodeluje v glasbeni industriji.

Na valentinovo bo nastopil Boštjan Gorenc - Pižama s svojo celovečerno stand-up predstavo Petdeset odtenkov njive, ki jo je za to priložnost podnaslovil Valentinovo oranje. Raper, igralec, komik in prevajalec je z njo komično parafraziral knjigo Petdeset odtenkov sive. Predstava, ki bo doživela 40. ponovitev, sovpada z začetkom predvajanja filma Petdeset odtenkov sive v slovenskih kinematografih.

Festival Panč je prvič potekal avgusta 2008 na Ljubljanskem gradu, ko sta ga organizirala komika Andrej Težak in Tin Vodopivec ob pomoči prostovoljcev. Na zadnji večer so zabeležili 1300 obiskovalcev. Kasneje so na festival začeli vabiti tudi goste iz tujine, predvsem s Hrvaške, iz Velike Britanije in z Nove Zelandije. Zimski Panč so prvič priredili leta 2010 v Ljubljani in Mariboru.