Slovenija

Davčne blagajne za vse že letos?

STA/M.J.
12. 2. 2015, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zbornica davčnih svetovalcev Slovenije podpira uvedbo davčnih blagajn, in sicer za vse davčne zavezance, brez izjem. Ministrstvu za finance predlaga, da pri pripravi zakona k sodelovanju povabi vse delodajalske organizacije, saj zakon zadeva vse njihove člane.

Predsednica zbornice Simona Štravs je v sporočilu za javnost spomnila, da je enkrat že prišlo do uspešne uskladitve predloga zakona o davčnih blagajnah, in sicer leta 2012.

Ob tedanjem načrtu uvedbe davčnih blagajn je bil predlog usklajen z njihovo zbornico, Trgovinsko zbornico Slovenije, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije in Zbornico računovodskih servisov, je nanizala.

Davčni svetovalci upajo, da bo podobno tudi tokrat in da bo ministrstvo za finance pri pripravi zakona k sodelovanju povabilo vse zbornice, "saj zakon o davčnih blagajnah zadeva člane vseh zbornic".

Sicer pa je Slovenija že v letu 2008 v Bruslju podpisala akt za mala podjetja, ki politiki in vladam nalaga, da pri sprejemanju predpisov upoštevajo načelo "Najprej pomisli na male", je izpostavila Štravsova.

Zbornica se po njenih besedah posledično zavzema, da se davčnim zavezancem omogoči ustrezno finančno nadomestilo za premostitev stroškov uvedbe davčnih blagajn. Meni namreč, da bo ukrep učinkovit le, če bo zagotovljen ustrezen nadzor.

Vlada je akcijski načrt uvedbe davčnih blagajn, od katerih si obeta 50 do 100 milijonov evrov več pobranih davkov letno, potrdila minuli teden. Predvidoma jih bodo morali zavezanci začeti uporabljati 1. januarja 2016, a v primeru hitrejših postopkov javnih naročil bi lahko do njihove uvedbe prišlo že 1. oktobra letos.