Slovenija

Stavkajočim učiteljem grozijo ravnatelji

STA/J.P.
22. 1. 2015, 14.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred makedonskim veleposlaništvom v Ljubljani bo danes popoldne potekal kratek protestni shod slovenskih učiteljev v podporo stavkajočim makedonskim kolegom. Shod pripravljata Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), so danes sporočili iz Sviza.

Mediaspeed

Oba sindikata sta danes na makedonskega veleposlanika v Sloveniji Tomija Dimitrovskega tudi naslovila pismo glede nedopustnih pritiskov, ki so jih že zadnjih nekaj tednov, najbolj intenzivno pa te dni, deležni makedonski učitelji, ki stavkajo od torka.

Splošno stavko je omenjeni makedonski sindikat v zadnjih mesecih napovedal že večkrat, a jo je tokrat prvič izvedel. Približno dva tedna pred napovedano stavko septembra lani je makedonski parlament po nujnem postopku sprejel dopolnilo zakona, ki ravnatelje obvezuje, da morajo v primeru stavke najti nadomestne učitelje, da učni proces ne bi bil moten. V sindikatu so takrat sprejem dopolnila označili kot odprt pritisk, s katerim želijo odvrniti učitelje od stavke, je poročal BalkanInsights.

Sviz in ZSSS sta v pismu pozvala veleposlanika, naj makedonski vladi v imenu slovenskih učiteljev in drugih članov sindikatov prenese ogorčenje nad njenim ravnanjem. Makedonsko vlado sta tudi pozvala, naj v skladu z mednarodno prevzetimi obveznostmi zagotovi spoštovanje pravice do stavke ter s stavkajočimi vzpostavi enakopraven in spoštljiv dialog, kot je običajen v tradiciji evropskih držav.

Pismo so v vednost poslali tudi slovenskemu zunanjemu ministru Karlu Erjavcu in slovenskemu veleposlaniku v Skopju Branku Rakovcu.

Učitelji na poziv sindikata makedonskih učiteljev SONK stavkajo zaradi spremembe zakonodaje, po kateri bodo plačani glede na učinek svojega dela (performance pay), kar pomeni, da če njihovi učenci na preverjanjih znanja ne bi dosegli ustreznih rezultatov, bi jim temu primerno znižali plače, je za STA pojasnil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, ki je tudi podpredsednik evropskega združenja učiteljev Etuce. Kot je izpostavil, tovrstno vrednotenje v Evropi ne obstaja.

Stavkajo tudi zato, ker vlada ne upošteva lani podpisanega sporazuma o povišanju plač in ker imajo na splošno veliko kaznovalnih politik, s katerimi se soočajo pri svojem delu in ki vplivajo na njihove plače. Sicer prejemajmo nekaj več kot 200 evrov plače, kar je manj od povprečne, ki znaša po navedbah spletnega portala BalkanInsights 300 evrov.

Pojasnil je še, da je makedonski sindikat SONK, ki ima 17.000 članov in je najbolje organiziran sindikat v Makedoniji, član svetovne učiteljske organizacije Education International, ki ima 30 milijonov članov. Tudi preko evropskih mehanizmov, predstavništva Evropske komisije v Skopju, tako skušajo doseči, da bi "makedonska vlada spoštovala mednarodne konvencije dela, ki zagotavljajo popolno pravico do stavke in prepoved pritiska na stavkajoče".

Kot je opozoril Štrukelj, stavkajočim učiteljem namreč grozijo ravnatelji, ki so vsi člani vladajoče stranke VMRO-DPMNE, z izgubo službe, pa tudi s težavami za njihove šoloobvezne otroke.