Slovenija

Nesojeni bombaš obljublja 300 tisoč delovnih mest s povprečno plačo 3000 evrov

Luka Tetičkovič
22. 1. 2015, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na pogojno kazen obsojeni Ljubo Veršič, ki ga pravo in mediji pomnijo kot nepremičninskega goljufa ter nesojenega bombaša, na vzhodu Slovenije pripravlja serijo predimenzioniranih projektov, s katerimi brezposelnim in obubožanim obljublja utopijo in futurizem. Kadre želi izobraževati kar sam, na lastni univerzi, ki za to sploh nima potrebnih akreditacij.

Facebook

Zaskrbljena bralka nas je opozorila na zadrugo SuperLes, katere direktor je Veršič. Med oglasi Zavoda RS za zaposlovanje je namreč videla oglas za delo, ko pa je na priložen elektronski naslov poslala prošnjo, so jo obvestili, da je dobila delo in »možnost« varne, redne zaposlitve, vendar se bo morala sprva udeležiti izobraževanja, za katerega bo morala plačati 45 evrov. Veršič odgovarja, da bo zadruga najprej podelila pogodbe o poskusnem delu za en mesec, nato pa obstaja »možnost« rednega delovnega razmerja.

Ustvariti želi do 300 tisoč novih in dobro plačanih delovnih mest

A to ni povsem v skladu z veljavno zakonodajo, zavod za zaposlovanje je omenjen oglas zato že umaknil z razlogom: »Delodajalec z objavo prostega delovnega mesta dejansko ne išče delavcev, ki bi jih zaposlil, ampak z namenom, da prijavljenim kandidatom ponudi izvedbo določene storitve ali da zbere njihove podatke z namenom njihove nadaljnje uporabe (ponudba 'obveznega' izobraževanja).«

Kadre si želi izobraziti kar sam, v sklopu Akademije za prekvalifikacijo brezposelnih in slabo plačanih delavcev. Njeno primerno akreditiranost smo preverili pri Nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu, ki je sporočila, da za takšno akademijo še niso slišali in pri njih tudi ni akreditirana. S tem smo soočili Veršiča, ki je pojasnil, da je njegova akademija oziroma univerza, kot se je izrazil sam, v postopku ustanavljanja v Londonu, kjer bo utemeljena na angleškem pravu. Z drugimi besedami, te »poklicne kvalifikacije« so v slovenskem prostoru povsem ničvredne, uveljavljali jih boste lahko le v vse bolj spornem podvigu SuperLes.

Facebook

Veršiča smo vprašali, ali revnim s tem ne prodaja gradov v oblakih, pri tem pa še zlorablja alternativni gospodarski model zadrug, kar je hitel zanikati. Meni namreč, da se je proti preteklim projektom v njegovi režiji zarotniško poenotila celotna Slovenija, ki da jih »je minirala«.

Kot je razvidno iz dopisa, je cilj projekta Trajnostna Slovenija, ki ga izvajajo v okrilju SuperLesa, v letih 2015–16 ustvariti »do 300.000 novih trajnostnih, dobro plačanih delovnih mest in omogočiti ljudem izboljšanje na vseh področjih življenja«. Veršiča smo vprašali, ali zadeva ni zastavljena pretirano ambiciozno, in priznal je, da so ta pomislek izrazili tudi ministri, a da je sam te številke zastavil na trdnih temeljih. Trdi, da mu je jasno, da trga za te reči ne bo našel v Sloveniji, zato se že v osnovi usmerja na ruski in evropski trg.

Velikopotezne ideje navedenega projekta pa so le kaplja v morje predimenzioniranega projekta zadruge, v sklopu katere se izvaja. SuperLes namreč načrtuje proizvodnjo prestižnih jaht, akvaponičnih farm itd. na podlagi lesnopredelovalne industrije. »Za dosego tega cilja moramo zaposliti cca 90.000 delavcev s povprečno plačo 3000 evrov na mesec,« so zapisali.

Glede goljufije, zaradi katere se je leto dni hladil na Dobu, pa je pojasnil, da je bil v tem primeru žrtev on, saj da ga je poslovni partner prisilil v podpis treh »bianco listin«. Ta poslovni partner naj bi sicer na sodišču trdil, da je od Veršiča kupil ničvreden projekt Metropolis, ki je nameraval graditi nizkocenovne bivake na območju Bosne in Hercegovine, a za to ni imel potrebne tehnologije. »Tehnologijo« naj bi Veršič prekopiral s svetovnega spleta in naj bi bila povsem ničvredna.

A s SuperLesom Veršič Slovenije ne namerava preroditi le ekonomsko, temveč tudi duhovno, kot sledi iz zapisa na spletni strani: »Naš um proizvaja energijo, ki lahko spremeni materijo. Delci reagirajo na naše misli, to pomeni, da imajo naše misli moč, da spremenijo svet.«