Slovenija

Večinska lastnica Polzele v stečaj

STA/J.P.
22. 1. 2015, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Okrožno sodišče v Celju je v torek začelo stečajni postopek nad družbo Polzela-Delnica družba pooblaščenka, ki je večinska, 50,2-odstotna lastnica Tovarne nogavic Polzela. Stečajna upraviteljica je Nataša Jeršič, upniki lahko terjatve prijavijo do vključno 20. aprila.

Facebook

Kot kaže sklep o uvedbi stečaja, ki je objavljen na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, je stečaj predlagala družba sama. Družbi tako ni bilo treba kriti začetnih stroškov stečajnega postopa. Stroške v višini dobrih 2000 evrov je pokrilo sodišče.

Predstavnik družbe pooblaščenke Marko Slokar je za STA ocenil, da je Polzela-Delnica pristala v stečaju zaradi nerentabilnega poslovanja polzelske tovarne nogavic, ki je edina naložba družbe pooblaščenke.

Država bo z dokapitalizacijo postala 27-odstotna lastnica Polzele in tako pripomogla k začetku uspešne sanacije družbe, ki je v prisilni poravnavi.

"Na skupščini družbe Polzela junija lani so se v prid njenemu dolgoročnemu obstoju večinski lastniki odpovedali lastninskemu deležu," je še dejal Slokar.

Vlada je v začetku meseca dala soglasje k pretvorbi terjatev države v kapital Tovarne nogavic Polzela v skupni višini skoraj 923.000 evrov. Od tega je pol milijona evrov iz naslova danega kratkoročnega posojila, nekaj manj kot 332.000 evrov je davka na dodano vrednost ter slabih 91.000 evrov iz unovčenega jamstva odobrenega posojila.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo pri dokapitalizaciji Polzele, ki beleži izgubo v višini 3,9 milijona evrov, sodelovala v višini pol milijona evrov, kar pomeni 22 odstotkov celotne vrednosti njene terjatve, vendar pod pogojem, da bodo v dokapitalizaciji sodelovale tudi vse banke.

Vlada tako pričakuje, da bodo v dokapitalizaciji Polzele sodelovale Nova Ljubljanska banka in Gorenjska banka v višini 50 odstotkov svoje izpostavljenosti ter Deželna banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor in Hranilnica Lon s 100-odstotnim deležem terjatev.