Slovenija

Slovenec, ki naj bi grozil z bombo na letalu, ovaden

STA/G.G.
15. 1. 2015, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na rimskem letališču Fiumicino so včeraj zvečer evakuirali potnike letala družbe Niki na letu za Dunaj, potem ko je eden od potnikov, šlo naj bi za slovenskega državljana, dejal, da ima v prtljagi bombo. Letalo so preiskali, bombe niso našli, omenjenega potnika pa je pridržala policija.

Twitter

Letalo bi moralo ob 19.40 poleteti proti Dunaju, a naj bi slovenski potnik dejal pilotu, da je v kabino prinesel kovček z bombo. Pilot je o tem nemudoma obvestil kontrolni stolp in stekli so postopki za izredne primere.

Slovensko veleposlaništvo v Rimu je v kontaktu s pristojnimi italijanskimi organi, a uradnih informacij o osebi, ki je v sredo zvečer povzročila incident na rimskem letališču Fiumicino, in drugih okoliščinah, še ni, so danes sporočili z MZZ.

Letalo so odpeljali na izolirano območje, obkolili so ga pripadniki varnostnih sil in gasilci. Policisti so potnika, ki je omenjal bombo, odpeljali na zaslišanje, ostale, na krovu jih je bilo 82, pa evakuirali, da bi lahko preiskali letalo.

Med preiskavo sicer niso odkrili ničesar sumljivega. Ob 23.10 so tudi pristojne službe sporočile, da so odpravile varnostni alarm, saj pri pregledu letala, prtljage in potnikov niso ničesar odkrili.

Avstrijska tiskovna agencija APA danes poroča, sklicujoč se na italijanske medije, da bi lahko bil razlog za incident nesporazum.

Twitter / Flightradar24

Po poročanju medijev naj bi eden od potnikov opazoval Slovenca, ki je imel v roki napravo. Slovenec, ki je bil videti zmeden, naj bi - domnevno v šali - dejal, da ima daljinski upravljalnik za bombo.

Vseh 81 potnikov je noč preživelo v Rimu, kakih deset pa se jih je poti na Dunaj odpovedalo.

Potniki so nato o vsem obvestili kapitana letala, ki je poklical nadzorni stolp. Policija je letalo preusmerila na oddaljeno pristajalno stezo, kjer so slovenskega potnika, ki je zelo slabo govoril angleško, identificirali in pridržali, poročajo mediji. Moški se temu ni upiral. Slovenskega državljana so kazensko ovadili, danes poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Lahko potrdimo, da je šlo za slovenskega državljana, so dopoldne sporočili z MZZ. Dodali so, da se moški trenutno nahaja v priporu, zoper njega bo najverjetneje izdan obtožni predlog, sicer pa so nadaljnji koraki odvisni od pristojnih italijanskih organov.

Na zunanjem ministrstvu so še pojasnili, da se slovenski državljan doslej ni obrnil za pomoč na slovensko veleposlaništvo v Rimu.