Slovenija

Janša spet izziva Kučana

Žiga Kariž
15. 1. 2015, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Glede na mnenje in izkušnje, ki jih ima Janez Janša s slovenskim sodstvom, zagotovo ni bil presenečen, ko je višje sodišče zavrnilo njegovo tožbo, s katero je od novinarja Magnusa Berglunda in ostalih zahteval kar poldrugi milijon evrov odškodnine in umik izjav. Ostal je brez zadoščenja in s 27.852 evrov visokim računom, ki bo še poglobil njegove finančne težave.

Z oddajo Resnica o Patrii se je začelo saga, ki je predsednika stranke SDS Janeza Janšo spravila za zapahe. V sodbi, ki jo je včeraj izreklo ljubljansko višje sodišče, je zapisano, da naj bi finski novinar pri pripravi oddaje ravnal skrbno, za svoje mnenje je imel dovolj podlage v zbranih informacijah in je temu, kar je izrekel, tudi verjel. 

Bistveni razlog, zakaj obtoženim ni treba globoko seči v denarnico, je sodišče našlo v dejstvu, da je vsak upravičen izraziti svoje mnenje, ob čemer mu ni treba dokazati resničnosti tega mnenja. Zaradi take razlage je Janša ostal brez opravičila in brez denarja, ob tem pa bo moral poravnati tudi stroške sojenja v višini 27.852 evrov. S plačilom vseh obveznosti, ki mu jih zaradi številnih izgubljenih procesov nalaga sodišče, bo imel bivši predsednik vlade zagotovo težave, saj bi ga že konec lanskega leta skoraj doletela izvršba. Stranka SDS že dalj časa zbira sredstva, ki bi njihovemu predsedniku pomagala plačati več tisoč evrov sodnih stroškov, a koliko denarja se je v ta namen zbralo na njihovem računu, medijem ne želijo zaupati.

Je pa njihov predsednik, ki sicer izjave daje le še izbranim medijem, na televiziji TOP TV, ki jo vodi Vladimir Vodušek, v uro in pol dolgem intervjuju izrekel serijo obtožb na račun sodstva in omrežij, ki naj bi imele ključen vpliv na naša sodišča.

Janša za temeljito lustracijo v sodstvu

V pogovoru seveda ni manjkalo obtožb na račun Milana Kučana, ki ga je ponovno pozval na soočenje pred javnostjo, ki naj bi ga Kučan že 25 let »z gnusom zavračal oziroma z gnusom ignoriral«. Ob tem je Janša napovedal še konec vpliva prvega predsednika naše države, do česar naj bi prišlo po zaslugi navedb, zapisanih v knjigi nekdanjega tesnega sodelavca Milana Kučana, Zdenka Roterja, Padle maske.

Tako Janez Janša meni, da bi bilo v našem sodstvu treba izpeljati temeljito lustracijo, saj naj bi več sto sodnikov s svojimi odločitvami kršilo človekove pravice. »Iz odločb ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice sledi, da je bilo v zadnjih desetih letih zaradi kršenja človekovih pravic razveljavljenih kar 600 sodb slovenskih sodišč,« je povedal v intervjuju. Ob tem je pojasnil, da zakonska podlaga že obstaja, in sicer v 8. členu Zakona o sodniški službi, v katerem je zapisano, da sodniki, ki so sodili ali odločali v preiskovalnih in sodnih postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice in svoboščine, ne izpolnjujejo pogojev za izvolitev v sodniško funkcijo. »Lustracija bi se na podlagi tega določila morala začeti že leta 1994, a je sodni svet enostavno ne izvaja,« je pojasnil Janša.

Po njegovem mnenju bi morala ne samo lustracija, ampak kazenski pregon doleteti tudi vse, ki so sodili v primeru Patria. Janša namreč, čeprav se ustavno sodišče še ni izjasnilo o tem, ali so bile njegove pravice kršene ali ne, meni, da je v njegovem primeru šlo za krivično sojenje, ki se ga kot kaznivo dejanje preganja po uradni dolžnosti.

Ponovil je, da od ustavnih sodnikov ne pričakuje nič drugega kot to, da bodo sodbo razveljavili, saj naj bi bil cel proces ena velika kršitev človekovih pravic. Dodal je še, da se je v primeru Patria razgalila vsa pokvarjenost režima, ki naj bi slonel na starih udbovskih strukturah. »Gre za šest let prirejanja dogodkov po točno določeni časovnici. Celo čas volitev smo imeli prilagojen sodbi višjega sodišča,« je izjavil.