Slovenija

V nedeljo pričakujejo vsaj 5000 ljudi

STA/M.J.
7. 1. 2015, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ob 73. obletnici dražgoške bitke bo v sklopu 58. prireditev Po stezah partizanske Jelovice v nedeljo v Dražgošah potekala tradicionalna spominska slovesnost. Organizatorji pričakujejo med 5000 in 7000 ljudi, število obiskovalcev pa bo precej odvisno od vremenskih razmer, prav tako kot tudi število pohodnikov.

radio-kum.si

Nedeljsko dogajanje v Dražgošah je skupaj s sodelavci in organizatorji številnih pohodov na današnji novinarski konferenci v Kranju predstavil predsednik organizacijskega komiteja prireditev Po stezah partizanske Jelovice Drago Štefe. Kot je pojasnil, bo slavnostni govornik akademik, politik, diplomat in borec NOB Anton Vratuša, ki bo letos praznoval sto let.

V kulturnem programu bodo sodelovali domačini, ki bodo poskrbeli tudi za tople napitke in domače jedi za tiste, ki se bodo zbrali v njihovi vasi na pobočjih Jelovice. Letos pričakujejo med 5000 in 7000 obiskovalcev, dejanska udeležba pa bo precej odvisna od vremena. V lanskem sončnem vremenu so tako našteli kar 10.000 ljudi, za letos pa vremenska napoved kaže na precej visoke temperature, vendar tudi na možnost dežja.

Kot vsako leto, se bodo številni obiskovalci v Dražgoše podali peš. Planinska društva pripravljajo devet organiziranih pohodov in tudi zimski kolesarski vzpon iz Kranja, Škofje Loke in Radovljice. Najdaljšo tradicijo ima tokratni že 36. pohod Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše, ki se ga je, kljub temu, da 32 kilometrov dolg pohod traja od deset do 12 ur, lani udeležilo kar 640 pohodnikov, od leta 1980 pa že skoraj 9500.

Jože Stanonik iz planinskega društva Škofja Loka opozarja, naj se pohoda udeležijo le tisti, ki imajo dovolj kondicije za dolgo hojo, vsako leto se namreč zgodi, da nekaj udeležencev omaga. Pohod poteka v vsakem vremenu, letos pa se bodo pohodniki srečali s približno 20 centimetrov snega in tudi nekaj ledu. Organizatorji priporočajo čelno svetilko, pohodne palice in obutev ter opremo, primerno vremenskim razmeram na dan pohoda.

S tradicionalnim pohodom se spomnijo, v kakšnih težkih razmerah je deloval Cankarjev bataljon. Dražgoška bitka, ki je potekala v visokem snegu pri minus 30 stopinjah Celzija januarja 1942 in je bila največja bitka NOB na Gorenjskem ter je spremenila nemški načrt izseljevanja Gorenjcev, je terjala življenja 41 Dražgošanov in devetih partizanov.

Kot je prepričan Štefe, poljanska vstaja in dražgoška bitka pomenita prvi organiziran in pomemben upor proti nacistom, ki so tisti čas zavojevali praktično že vso Evropo. "To je pomenilo nekaj neverjetnega v tistem času in to še danes spoštuje vsa Evropa, ki je bila po letu 1945 zgrajena na antifašizmu in antinacizmu," je poudaril Štefe.