Slovenija

Silvestrovanja na prostem bosta letos krojila veter in mraz

STA/M.J.
30. 12. 2014, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zadnji dan v letu 2014 bodo po vsej Sloveniji potekale prireditve, ki se bodo sklenile s silvestrovanji in pričakovanji novega leta. Dogajanje na prostem bo letos nekoliko krojilo vreme, predvsem napovedana mraz in veter, zaradi česar lahko pride do sprememb prvotnih načrtov prireditev. Bodo pa zagotovo ozračje ob polnoči ogreli ognjemeti.

Arhiv Svet24

Silvestrovanja na prostem z živo glasbo pripravljajo v številnih večjih mestih in krajih po Sloveniji, pri čemer marsikje že čez dan načrtujejo obiske dedka Mraza in pripravljajo otroška silvestrovanja s simboličnimi, predčasnimi vstopi v novo leto.

Tako bo tudi v Ljubljani, kjer silvestrovanje za otroke pripravljajo letos prvič. Potekalo bo na Kongresnem trgu od 16. ure naprej in bo namenjeno družinam z otroki, starimi do okoli deset let. Skupaj z dedkom Mrazom in drugimi pravljičnimi junaki bodo v novo leto simbolično vstopili ob 17. uri.

Silvestrovanja na štirih ljubljanskih trgih se začenjajo ob 21. uri. Osrednje silvestrovanje na Kongresnem trgu bo namenjeno najširšemu krogu obiskovalcev, na Pogačarjevem trgu bo glasbeno dogajanje naklonjeno ljubiteljem slovenskih izvajalcev popularne in narodno zabavne glasbe.

Na Trgu francoske revolucije bodo na svoj račun prišli ljubitelji alternativne rock glasbe, silvestrovanje na Mestnem trgu pa je tradicionalno namenjeno ljubiteljem popevk. Ob polnoči bo v primeru jasnega vremena nebo nad Ljubljano razsvetlil ognjemet z Ljubljanskega gradu, v primeru neugodnega vremena bodo vstop v novo leto oznanile salve.

Nekateri bodo nazdravili ob smučiščih

V Mariboru je silvestrovanje z živo glasbo načrtovano na Trgu Leona Štuklja, sicer pa tudi po številnih gostinskih lokalih. Mnogi se v najdaljši noči podajo tudi na bližnje Pohorje, kjer bo po posebnem voznem redu vozila vzpenjača. Silvestrovanje na prostem v Mariboru med drugim pripravlja tudi romska gostilna Romani kafenava, ki napoveduje ponudbo romskih specialitet, trubače iz Makedonije in polnočni ognjemet.

Tudi v Celju bodo najprej poskrbeli za najmlajše, saj zanje že ob 10. uri pripravljajo otroško silvestrovanje, točno opoldne pa bodo otroci že vstopili v novo leto in rajali vse do 13. ure, ko se bodo vrata celjske Pravljične dežele zaprla do prihodnjega decembra. Osrednje dogajanje nočnega silvestrovanja na prostem bo potekalo na Krekovem trgu, s pomočjo zaslonov pa bodo obiskovalci Celja, kjer bo veljal poseben prometni režim, dogajanje z osrednjega prizorišča lahko slišali in videli tudi na Zvezdi in na Prešernovi ulici.

Na slovenjgraškem Trgu svobode najmlajši ob 17. uri pričakujejo prihod dedka Mraza, posebno otroško predstavo in hkrati tudi silvestrovanje. To se bo ob 22. uri tam nadaljevalo še za odrasle. Na Koroškem se mnogi na silvestrovanje odpravijo tudi v smučarski center na Kopah, skupno pričakovanje novega leta pa je organizirano tudi v drugih mestih.

V novo leto tudi v kopalkah

Podobno je v Pomurju, kjer bo največje silvestrovanje na prostem tudi letos v Murski Soboti na Trgu zmage. Pred tem se bo tam otroško silvestrovanje začelo ob 17. uri. Silvestrovanja so pripravili tudi v pomurskih toplicah in zdraviliščih. V hotelih, restavracijah in ob bazenih bodo prevladovali hotelski gostje, saj je program silvestrovanj vključen v aranžmaje. V kopalkah oziroma ob bazenu bodo letos novo leto pričakali v zdravilišču Radenci in toplicah Vivat v Moravskih Toplicah.

Na Ptuju silvestrovanje na prostem načrtujejo na Mestnem trgu, in sicer od 20. ure naprej. V Velenju bodo silvestrovali na Titovem trgu. Najprej bo tam najmlajše na otroškem silvestrovanju ob 18. uri obiskal dedek Mraz, za nočno silvestrovanje pa napovedujejo živo glasbo in polnočni ognjemet.

Pestro dogajanje se zadnji dan leta obeta tudi na Obali. V Piranu popoldne pripravljajo silvestrovanje za otroke na Tartinijevem trgu, v Kopru v Taverni načrtujejo ob 17. uri delavnice za otroke, plesni nastop in prihod dedka Mraza. Nočna silvestrovanja z živo glasbo bodo nato potekala na trgih Kopra, Izole in Pirana.

V Novi Gorici se bo otroško silvestrovanje na Kidričevi ulici začelo ob 11. uri. Tam bo tudi pravo, nočno silvestrovanje z živo glasbo, ki ga načrtujejo tudi na Bevkovem trgu. Praznično vzdušje bo tudi v Kranju, kjer bo silvestrovanje od 22. ure naprej potekalo na Slovenskem trgu, in v Novem mestu, kjer silvestrsko dogajanje, tudi za otroke, načrtujejo na Glavnem trgu.