Slovenija

Krška nuklearka dosegla rekordno letno proizvodnjo

STA/M.J.
30. 12. 2014, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nuklearna elektrarna Krško (Nek) je s šestimi milijardami kilovatnih ur oz. s šestimi teravatnimi urami proizvedene električne energije v nedeljo dosegla rekordno letno proizvodnjo. Navedeno količino je proizvedla na 398. dan neprekinjenega obratovanja od svojega zadnjega remonta, poslovno leto pa končuje z znatno nižjimi stroški od načrtovanih.

Dolenjski list

V krški nuklearki ocenjujejo, da poslovno končujejo izjemno uspešno, nuklearkini vplivi na okolje pa so bili tudi letos daleč pod upravno določenimi omejitvami, so poudarili.

Po njihovih podatkih so do letos največ električne energije s 5,97 teravatne ure proizvedli leta 2008, leta 2011 pa 5,9 teravatne ure. Lani so proizvedli 5,04 teravatne ure električne energije, najmanj doslej pa so jo s 3,72 teravatne ure proizvedli prvo leto svojega delovanja leta 1983.

V zadnjih triletnih povprečjih so v Neku letno proizvedli približno 5,4 teravatne ure električne energije, v vseh letih njenega delovanja pa je od tam prišlo 149,4 teravatne ure električne energije.

V Neku so še zapisali, da je letos minilo 40 let od postavitve njenega temeljnega kamna. Utemeljenost odločitve o izgradnji jedrske elektrarne pa potrjujejo njena obratovalna zanesljivost in predvidljivost, konkurenčnost proizvedene energije ter pozitivni okoljski učinki.

Izjemno pomembna je tudi na podlagi ekonomske študije nedavno sprejeta odločitev njenih lastnikov o podaljšanju njenega obratovanja do leta 2043. Odločitev pa temelji na sistematičnem premisleku, da bo vir energije iz jedrske elektrarne tudi v prihodnjih desetletjih ostal konkurenčen, so pojasnili.

Ob vstopu nuklearke v drugo polovico svojega obratovanja so v njej na novo ovrednotili strateške usmeritve in opredelili ključne cilje. Svojo novo vizijo "biti zgled jedrske varnosti in odličnosti na globalni ravni" pa so podprli s tremi strateškimi dokumenti.

Prvi je kodeks varnostne in poslovne etike, ki podaja osnovna načela njihovega etičnega in moralnega ravnanja. Drugi je petletni razvojni načrt, ki določa, kaj želijo doseči, opredeljuje ukrepe oz. usmeritve na ključnih področjih njihovega dela, ključne cilje za petletno obdobje, strategijo za doseganje ciljev in akcijske načrte organizacijskih enot.

Tretji dokument se nanaša na sistem vodenja, ki predstavlja bistvene elemente sodobnega vodenja in upravljanja gospodarske družbe s procesno naravnanostjo ter pri uresničevanju visokih ciljev postavlja temelje za kakovostno sodelovanje vseh zaposlenih, so še navedli v krški nuklearki.