Slovenija

Gorenak: Janša ni zahteval imunitete

STA/J.P.
23. 12. 2014, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) se je danes na zaprtem delu seje seznanila z obvestilom ljubljanskega okrožnega sodišča o uvedbi kazenskega postopka zoper poslanca SDS Janeza Janšo in bo državnemu zboru predlagala, da Janši ne podeli imunitete.

STA

Na dogajanje na seji se je odzval tudi poslanec SDS Vinko Gorenak. Med drugim je poudaril, da so v stranki bili vedno proti temu, da se komurkoli podeli imuniteto in to velja tudi za primer Janše. Zato te po njegovih besedah Janša tudi ni zahteval. Sejo pa so poslanci SDS zapustili, saj gre po njihovem mnenju za montiran sodni proces zoper predsednika SDS.

Je pa ob tem Gorenak opozoril, da naj bi se o finančni preiskavi zoper Janšo ter o primeru zemljišča v Trenti odločalo na sodnih instancah v Celju. Tam pa naj bi po njegovem prepričanju prišlo do nedavnega kadrovanja, ko naj bi na mesto predsednikov okrajnega in višjega sodišča postavili sodnike, ki bi bili bolj naklonjeni obsodbi Janše. Ob tem pa naj bi nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika, ki je v priporu, oprostili, je še navedel Gorenak.

Po informacijah STA gre za kazenski postopek v primeru Trenta, zoper Janšo pa potekata še dve kazenski obravnavi.

Do dela kupnine naj bi Janša prišel tako, da je Eurogradnjam, ki jih je zastopal Gantar, na sumljiv način prodal svoje parcele v Trenti.

V primeru Trenta so Janša, nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar osumljeni zlorabe položaja ali pravic. Zgodba sega v marec 2005, ko je Imos za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) prodal trisobno stanovanje takratnemu predsedniku vlade Janši. Do dela kupnine naj bi Janša prišel tako, da je Eurogradnjam, ki jih je zastopal Gantar, na sumljiv način prodal svoje parcele v Trenti.

Zoper Janšo pa potekata še dve kazenski obravnavi. V enem primeru svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja Franci Perčič kot zasebni kazenski tožilec Janšo preganja zaradi očitkov o Perčičevem sodelovanju z Udbo. V drugi zadevi pa je Janša soobtožen s svojim zagovornikom Francijem Matozom, in sicer zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, sicer avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria.