Svet

Združeni narodi o priznanju Palestine še pred koncem leta

B.K.
23. 12. 2014, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Načrtovano glasovanje o uradnem priznanju Palestine kot suverene države v Varnostnem svetu Združenih narodov naj bi potekalo še pred koncem letošnjega leta, je dejal glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat.

Reuters

Osnutek resolucije Varnostnega sveta o priznanju državnosti Palestini, je vložila Arabska liga po tem, ko je Generalna skupščina ZN sprejela nezavezujočo resolucijo, ki poziva k premikom na tem področju.

Potezi seveda nasprotuje Izrael in njegovi tesni zavezniki, med katerimi so tudi Združene države Amerike. ZDA imajo sicer v Varnostnem svetu ZN pravico veta, kar pomeni, da lahko blokirajo vsako predlagano resolucijo.

»Pričakujemo, da bodo Združene države stale za pozicijo, ki jo zagovarjajo zadnjih 47 let, da lahko do rešitve spora pride samo s pogajanji, in ne vidim razloga za spremembo tega stališča,« je svoja pričakovanja izrazil izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Napetost med Izraelom in Palestino narašča, saj izraelska vlada premierja Benjamina Netanjahuja še vedno gradi nove judovske naselbine na okupiranih palestinskih ozemljih.