Slovenija

Ne Janša ne Kučan

Simon Rosc
22. 12. 2014, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Jutri bo minilo natanko 24 let, odkar smo se Slovenci na plebiscitu odločili, da ne želimo več živeti v Jugoslaviji, ampak želimo svojo, samostojno državo Slovenijo. A žal nas tisti, ki so nas takrat poenotili, zdaj želijo razdeliti. Jim bomo dovolili?

Mediaspeed

Proces osamosvajanja je bil skupen projekt domoljubnih in pogumnih ljudi, ki ne zadeva posameznikov, je na petkovi prireditvi ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Kočevju povedal predsednik Zveze Moris Drago Bitenc. Domoljubi in vojni veterani različnih obdobij so po njegovih besedah doživeli nekaj, kar naj se ne ponavlja. In prav na ta veliki dosežek bi morali biti ponosni vsi Slovenci. Dosegli smo nekaj, kar smo si želeli od nekdaj. 26. decembra bomo praznovali ta dan, ko smo Slovenci odločili, da postanemo sami svoj gospodar – dan samostojnosti in enotnosti.

Prav zato je nedopustno, da smo ob tem dnevu iz leta v leto bolj razdeljeni. Kar pa se kaže tudi v različnih proslavah, ki jih nekateri politični veljaki prirejajo v počastitev temu dnevu. Tako sta na primer samo ob obletnici prvega postroja slovenske vojske v preteklih dneh potekali dve različni proslavi. Ena je bila v petek, v domeni Zveze Moris in kočevske občine, in se je je udeležil tudi ves slovenski politični vrh, drugo pa so pripravili v soboto in je bila bolj zasebne narave, v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, na njej pa se je trlo veljakov stranke SDS. Obeh obeležij se je sicer udeležil tudi predsednik republike, da bi na ta način vsaj nekoliko poenotil narod.

Mediaspeed

Hkrati pa je povedal, da si prizadeva, da bi prihodnje leto, ob 25. obletnici prvih demokratičnih volitev pri nas, skupaj s predstavniki obeh veteranskih organizacij pripravili enotno jubilejno obeležitev tega zgodovinskega mejnika. Janša je v svojem govoru na proslavi dejal, da se danes različne prireditve organizirajo predvsem zato, ker je bila slovenska politika takrat razklana in ker prihodnost, ki je sledila tem odločitvam, ni pripadla pogumnim. Torej tista prihodnost, ki smo jo Slovenci in Slovenke sami izbrali na demokratičnih volitvah. Tako pač deluje demokracija – volja in izbira ljudstva.

Žal pa je dejstvo tudi, da večine državljanov naše majhne podalpske države politični prepiri, ki izvirajo iz zgodovine, ne zanimajo. Predvsem tistih ne, ki s praznimi želodci zaskrbljeno zrejo v jutrišnji dan. Razklanost, ki jo nekateri želijo vnesti v naš vsakdan, ne bo pripomogla k boljši prihodnosti. Ne zanima nas ne Janez Janša ne Milan Kučan. Zanima nas boljša prihodnost, ki nam jo lahko omogočijo le enotni politiki, ki so pripravljeni pošteno delati in izpolnjevati jasno zastavljene skupne cilje za dobrobit naroda.