Črna kronika

Znano ime osumljenca, povezanega z umorom Jamnika

G.G./STA
22. 12. 2014, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Policija je potrdila, da je v primeru umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pridržala enega osumljenca. Po poročanju POP TV naj bi šlo za nekdanjega uslužbenca inštituta Milka Noviča, ki naj bi bil povezan z umorom, česar policija ni potrdila. Kamere pa so ujele kriminaliste, ki so iz njegovega stanovanja odnašali dokumentacijo.

STA

Kot so sporočili z generalne policijske uprave, so osumljencu prostost odvzeli za čas, dokler bodo trajali zakonsko določeni razlogi za pridržanje. V policijskem pridržanju je lahko do 48 ur, preiskovalni sodnik pa mu lahko odredi tudi sodno pridržanje.

Novič je leta 2009 dobil izredno odpoved na Kemijskem inštitutu, takrat so mediji poročali, da med drugim tudi zato, ker ni prevzel laboratorijske aparature, ki jo je naročil, in ker je odstopil od projekta, ki bi ga moral takrat narediti za vojsko. Novič in inštitut sta v več sodnih sporih. Novič se je kasneje umaknil na rodni Kras in tam začel z gojenjem sivke, na letošnjih županskih volitvah pa se je na listi SDS potegoval za župana Sežane in dobil 7,1 odstotka glasov.

V avli Kemijskega inštituta je ob smrti njegovega direktorja Janka Jamnika od danes odprta žalna knjiga, pogreb bo v torek, v sredo ob 12. uri pa bo v veliki predavalnici inštituta tudi žalna seja. Na željo družine in svojcev lahko namesto rož in sveč ljudje prispevajo v Sklad Janka Jamnika za iskrive mlade v znanosti.

Po poročanju POP TV ni še znano, kdo je naročnik Jamnikovega umora in kdo je strelec. Policija vloge osumljenega zaenkrat ne razkriva.

Kriminalisti sicer po navedbah policije na podlagi zbranih obvestil in analize najdenih sledov na kraju kaznivega dejanja preverjajo različne motive in osumljence. Sledove iščejo tudi na drugih krajih, ki so lahko povezani z umorom.

Preiskavo vodi in usmerja Specializirano državno tožilstvo, poteka pa s ciljem utemeljitve suma storitve kaznivega dejanja umora, za katero je zagrožena kazen zapora najmanj 15 let.

V preiskavo so vključeni kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v sodelovanju z ljubljanskimi kriminalisti in strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Jamnik je v petek umrl za posledicami strelnih ran, ki jih je dobil po napadu v torek zvečer na parkirišču v bližini gostinskega lokala na območju ljubljanskega Viča.

Prve ugotovitve kažejo, da je Jamnika neznani storilec ustrelil, ko se je pripeljal na parkirni prostor, vozilo zaklenil in se odpravil proti gostinskemu lokalu. Hudo poškodovanemu so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali ljubljanski klinični center.

Uradne informacije so sicer skope, zato so začele v javnosti krožiti različne teorije o motivu za napad na Jamnika, od poslovnih povezav do osebnih zamer.

Jamnik je Kemijski inštitut vodil od leta 2008, z njim pa je sodeloval že vrsto let prej - od leta 2006 je vodil tudi znanstveni svet inštituta.