Slovenija

Fištravec s poslanci o možnih rešitvah za luknje v občinskem proračunu

STA/B.K.
22. 12. 2014, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mariborski župan Andrej Fištravec je danes gostil na pogovoru poslance DZ, ki so mu ponudili pomoč pri pripravi občinskega proračuna za prihodnji dve leti. Po njegovih besedah so se pogovarjali o možnih rešitvah za finančne težave na področju sociale, kulture in infrastrukture. Novinarjem konkretnih predlogov niso izdali.

Wiki

»Prišli smo do rešitev, ki bi pomagale zapirati proračun za leti 2015 in 2016, zato bomo v začetku prihodnjega leta nadaljevali s temi pogovori,« je po sestanku z osmimi poslanci različnih političnih strank v Mariboru povedal župan. »Situacija v javnih financah, ne le v Mestni občini Maribor ampak tudi v drugih občinah, je takšna, da je enostavno treba ozavestiti državo na razkorak, ki je postopoma nastajal v lokalnih proračunih med obveznimi nalogami in denarjem, ki se za te obvezne državne naloge daje v lokalne skupnosti,« je dodal.

Po besedah poslanca DeSUS Uroša Prikla »v tem trenutku ni nobene bojazni, da bi kateri koli socialni programi ostali brez ustreznega financiranja.«

Branislav Rajić iz SMC pa je povedal, da vidijo rešitve, niso pa takoj na dlani. »Določene pristope za programe sociale in kulture smo že našli in se bomo o tem pogajali že od jutri naprej. Trdno verjamem, da bomo dosegli več, kot se v tem trenutku predvideva,« je še dodal.

Predstavnik Združene levice Franc Trček pa je izpostavil nujnost »razmisleka odnosa med nacionalno in lokalno ravnjo, ki ga bo potrebno sistemsko reševati«.

Svoje mnenje o razmerah v Mariboru ima tudi Iniciativa za demokratični socializem, ki je članica koalicije Združene levice. »Politika, ki v socialnih, kulturnih, mladinskih in okoljskih programih vidi le strošek v občinskem proračunu, je brez razvojne vizije in vodi v vse večje obubožanje prebivalstva in uničevanje socialnega življenja,« so sporočili iz iniciative.