Slovenija

Na obisk prihaja delegacija iz Rusije

STA/M.J.
16. 12. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na obisk v Slovenijo prihaja delegacija visokih gostov iz Rusije. Danes bo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) potekala slovensko-tatarstanska poslovna konferenca s sektorskimi okroglimi mizami, ločeno pa je v Ljubljani predvideno še plenarno zasedanje medvladne gospodarske komisije Slovenije in Rusije, ki bo potekalo še v sredo.

Reuters

Na slovensko-tatarstanski poslovni konferenci bosta udeležence nagovorila predsedujoči ruskemu delu slovensko-ruske medvladne komisije in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov ter predsednik republike Tatarstan Rustam Minihanov, so sporočili z GZS.

Danes se bo začelo tudi zasedanje medvladne gospodarske komisije Slovenije in Rusije. Slovenskemu delu bo predsedoval zunanji minister Karl Erjavec, ruskemu delu pa minister Nikiforov. V sredo bosta imela tudi izjavo za medije.

Rusija, ki so jo zaradi krize v Ukrajini letos doletele sankcije Zahoda, tudi EU, je pomembna zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Predstavniki obeh držav večkrat z zadovoljstvom spomnijo, da je blagovna menjava med Slovenijo in Rusijo lani prvič v zgodovini presegla dve milijardi dolarjev (1,5 milijarde evrov). Med januarjem in julijem letos je dosegla 855,5 milijona evrov.

Slovenski izvoz v Rusijo se je med januarjem in septembrom na letni ravni sicer zmanjšal za 5,5 odstotka, kar predstavlja približno 50 milijonov evrov, a se razmere v zadnjih mesecih izboljšujejo. Samo septembra se je izvoz okrepil za 9,6 odstotka, je za STA nedavno povedal direktor centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije Aleš Cantarutti.

Podatki kažejo, da je bil padec izvoza največji med februarjem in majem, v petem letošnjem mesecu je na letni ravni zdrsnil celo za 29,4 odstotka, nato pa so se trendi izboljšali. "Septembrski izvoz kaže, da sankcije naših podjetij skoraj ne prizadenejo. Neprimerno večji problem predstavlja nizka vrednost rublja, ki klesti dobičke," je povedal Cantarutti.