Slovenija

Ne mečimo petard

Tina Recek
10. 12. 2014, 19.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Veseli december je čas obdarovanj in pričakovanj, da bo naslednjo leto boljše. Nekateri zadnji mesec v letu začinijo z uporabo pirotehničnih sredstev. Čeprav je uporaba petard v Sloveniji prepovedana že od leta 2008, zaradi njihove uporabe in neustrezne uporabe drugih pirotehničnih sredstev še vedno pride do poškodb, ki posameznika zaznamujejo za vse življenje.

Mediaspeed, arhiv UKC, arhiv GPU

Z velikim korakom smo zakorakali v pregovorno veseli december, v katerem nas razveseljujejo praznično osvetljene lučke in stojnice, iz katerih se bohotijo dobrote in vonj po kuhanem vinu. Za marsikoga zadnji mesec v letu ni popoln, če ni pospremljen s pokom pirotehničnih sredstev. A le kanček nepozornosti pri njihovi uporabi in se še tako dobra volja lahko sprevrže v tragedijo.

Številke poškodovanih pri uporabi pirotehničnih sredstev razkrivajo, da je bilo na prehodu v letošnje leto deset poškodovancev. Prvi se je poškodoval 29. novembra, zadnji pa na prvi dan letošnjega leta. Največ se jih je poškodovalo v silvestrski noči oziroma v zgodnjih jutranjih urah, in sicer kar polovica. Najmlajši poškodovanec je štel komaj devet let, najstarejši pa 56 let. 

Da bi preprečili poškodbe zaradi pirotehničnih sredstev in vsem omogočili varne praznike, so strokovnjaki UKC Ljubljana in predstavniki Generalne policijske uprave opozorili na nevarne poškodbe, ki so posledica neustrezne rabe različnih pirotehničnih sredstev. Simon Herman, specialist kirurg s Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana, je opozoril, da je pri uporabi pirotehnike potrebna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi – enako kot pri vožnji. »Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi nikoli več ne more povrniti v enako stanje kot pred poškodbo,« je uvodoma dejal in dodal: »Veseli nas, da zadnja leta število poškodb s pirotehničnimi sredstvi upada. Mladi med 11 in 20 letom pa so  najbolj ogrožena skupina.« 

In kakšne vrste poškodb zdravniki opažajo pri poškodovancih, ki so uporabljali pirotehnična sredstva? Na UKC odgovarjajo, da manjše opeklinske rane, žal pa prevečkrat tudi obsežne in kompleksne poškodbe rok z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne so obsežne kožne vrzeli. Področje poškodbe je zelo veliko, tkiva so lahko zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi pozneje. Pri otrocih pa so velikokrat poškodovani rastni stiki kosti. »Najbolj tragično pri teh poškodbah je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se nato vse življenje spopadajo psihofizičnimi posledicami,« je o poškodbah povedal dr. Uroš Ahčan in dodal, da dežurna služba deluje 24 ur na dan in da so v urgentnem centru usposobljeni strokovnjaki, ki take poškodbe znajo oskrbeti, ne pa povsem sanirati.

Neustrezna raba pirotehničnih sredstev pa za posledico nima le poškodovane roke, obraza, oči, ampak lahko vodi tudi do okvar sluha. »Na Kliniki za ORL in CFK se ob prelomu vsakega leta in nekoliko redkeje med letom srečujemo s primeri, ko je zaradi poka pirotehničnega sredstva prišlo do okvare sluha. Ob zvokih zelo velike jakosti lahko pride tudi do raztrganine bobniča. Večkrat pa imamo opravka z okvaro notranjega ušesa, kjer je čutilo za sluh,« je povedal dr. Iztok Fošnarič iz Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana in pripomnil, da je kljub standardni terapiji ob nenadni naglušnosti bitka nemalokrat izgubljena, saj lahko pride do nepovratnih okvar na celičnem nivoju, na katere težko vplivamo.

Daniel Jug z Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave je izpostavil, da je še vedno problematična uporaba pirotehničnih sredstev v nasprotju z navodili proizvajalca, lastna izdelava ali predelava, uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih ter uporaba izdelkov, kupljenih na črnem trgu.

Sogovorniki so na koncu vsem tistim, ki ne morejo brez pirotehničnih izdelkov, položili na srce, naj jih kupujejo le pri pooblaščenih trgovcih. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako standarda CE in se ob tem dobro seznanijo z navodili proizvajalca in jih tudi upoštevajo. Kar pa je najpomembneje – pri uporabi pirotehničnih sredstev naj pozabijo na alkohol, nepremišljenost ali objestnost.