Slovenija

Počivalšek si bo prizadeval gospodarstvo ubraniti pred dodatnimi obremenitvami

STA
4. 12. 2014, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek napoveduje, da si bo prizadeval gospodarstvo ubraniti pred dodatnimi obremenitvami. Premier Miro Cerar razume to usmeritev in je prepričan, da bo Počivalšek prispeval k še bolj uravnoteženemu pristopu vlade pri usklajevanju socialnih partnerjev.

Arhiv Svet24

Cerar je danes po ministrovi prisegi v Državnem zboru izrazil veselje, da je Počivalšek dobil prepričljivo podporo ter je tudi v predstavitvi poslancem dokazal, da je odličen in kompetenten kandidat.

Počivalšek se je po Cerarjevih besedah že v minulih dneh seznanil z delom ministrstva, hkrati pa je "zelo izkušen gospodarstvenik, pozna institucije, pozna ljudi s prakse na tem področju, pozna probleme". Tako je premier prepričan, da bo Počivalšek lahko povsem operativno deloval že v nekaj tednih, prve poteze pa da bo potegnil že v prvih dneh.

Počivalšek se je na zaslišanju pred pristojnim odborom zavzel za ustavitev zviševanja davkov za gospodarstvo. Kot je danes dejal Cerar, je "razumljivo, da ima minister to orientacijo", ki jo po njegovih besedah načelno podpirajo tudi v vladi.

"To, kar se zdaj dogaja, je pač neka silna nuja, ko moramo uskladiti tako različne interese gospodarstva, sindikatov, delavcev, občin, študentov in seveda ožjega državnega sektorja," je pojasnil Cerar. A je prepričan, da bo prav prisotnost Počivalška v vladi prispevala k temu, da bodo lahko še bolj uravnoteženo pristopali k reševanju težav na področju usklajevanja vseh socialnih partnerjev.

Po njegovem mnenju je ključno, da ohranijo socialni mir, "neko predvidljivost in stabilnost celotnega sistema, ker potem tudi gospodarstvo lažje deluje, ni demonstracij ali stavk". Premier ocenjuje, da tako lahko mirno spodbujajo gospodarsko rast.

Po Počivalškovih besedah je normalno, da si bo kot minister z vsemi močmi prizadeval, da bo gospodarstvo obranil pred dodatnimi obremenitvami. Ena glavnih točk v njegovem programu je vzpostavljanje podpornega okolja oz. boljših pogojev za poslovanje gospodarstva, ker "moramo negativni trend v zadnjih letih obrniti".

"Nimam se za kriznega menedžerja, pač pa po zdravi logiki poskušam vleči poteze, za katere ocenjujem, da so nujno potrebne za korak naprej," je še dejal minister. Področje, ki se ga loteva, je po njegovih besedah nekoliko širše od tega, kar je doslej počel, a verjame, da ima "še nekaj logike in razuma", da bo znal potegniti prave poteze.

DZ je Počivalška za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo imenoval danes. Za je glasovalo 53 poslancev, proti pa 14.