Slovenija

Študentski demos napoveduje proteste

Luka Tetičkovič
22. 11. 2014, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Poslanci študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani so v četrtek izvolili novo predsedstvo. Študentska vlada je bila potrjena z največjo večino v zgodovini ŠOU v Ljubljani, novega (starega) predsednika Roka Likoviča so podprli vsi prisotni poslanci, torej 41 poslancev zbora, ki jih ima sicer 45.

Luka Tetičkovič

Novo vlado so zato poimenovali kar »vlada študentske enotnosti«, predsednik Likovič pa je nemudoma napovedal, da bo ŠOU v Ljubljani ostro nastopila proti poskusu obdavčevanja študentskega dela: »Pred nekaj leti smo zrušili eno vlado, če bo treba, bomo še to.«

Glasove vseh poslancev je osvojil tudi minister za socialo in zdravstvo – Klemen Mesarec, ki je študentsko delo opredelil s frazo socialni korektiv – torej, študenti so zaradi prenizkih štipendij prisiljeni opravljati študentsko delo. Ukinitev ali pretirana obdavčitev tega bi po njegovem prinesla elitizacijo študija, saj bi se lahko šolali le še premožnejši. Vprašanje Sveta24, zakaj problematizira predlagano dajatev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pri tem pa pozablja dejstvo, da se iz študentskega dela trenutno financirajo kadrovske in Zoisove štipendije (prek proračunskega sklada ministrstva), kar njegovo argumentacijo o socialnem korektivu postavlja v povsem nelogično luč, je raje prepustil bolj izkušenemu Klemnu Balanču. Slednji je sicer postal predstavnik ŠOU v Ljubljani v nadrejeni Študentski organizaciji Slovenije.

Balanč je pojasnil, da so med spomladanskimi usklajevanji ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prek ŠOS-a predlagali, da se dajatve za štipendije ukinejo in se nadomestijo z dajatvami za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, za kar pa ministrstvo ni imelo posluha. Balanč je prav tako spomnil, da se iz tega sklada za štipendije sredstva ne počrpajo v celoti, zato se vračajo v integralni proračun. Pristojno ministrstvo nam glede tega ni poslalo smiselnih pojasnil.

Balanč je nadalje kritiziral odločitev ministrstva, da že usklajen zakon o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov (ZZODDŠ) pospravi v predal. Namesto da bi študentsko delo urejali v sistemskem zakonu, so se ga zdaj odločili urejati v nesistemskem. Po njegovem mnenju je tako zato, ker je ministrstvo osredotočeno na kratkoročno krpanje proračunske luknje po diktatu Bruslja, zato nima interesa problematike sistemsko urejati. Prvi zakon je sicer predvideval vrsto tehničnih rešitev, ki bi študentsko delo v stopnji delavskih pravic končno izenačile z rednimi oblikami dela.

Mesarec je ob tem izpostavil, da bo kot minister vsekakor zagovarjal uvedbo minimalne urne postavke, kot je že bila usklajena v ZZODDŠ. Pri tem je poudaril, da se ŠOU v Ljubljani že pretekli dve leti zavzema za to delavsko pravico, saj želi končati izkoriščanje študentov.

Nova vlada ŠOU je sicer ustanovila še nov resor za komuniciranje in razvoj, ki bo prevzel naloge, za katere je bila do zdaj odgovorna stalna dejavnost KISS, vodenje resorja je prevzel Matej Lebreht. Resor za študijsko problematiko je prevzela Ana Belčič, ki je napovedala odločne ukrepe v smeri digitalizacije študijske literature, pri čemer se je zavezala spoštovanju avtorskih pravic. Mednarodno sodelovanje je prevzel Juš Dobnikar, ki si želi poleg obstoječih zadolžitev povezovanja z zamejskimi Slovenci. Resor za obštudijske zadeve in administrativni resor za ŠOVZ je prevzel Rok Petrič oziroma Tim Robič.