Slovenija

Kandidat za gospodarskega ministra predvidoma znan ta teden

STA/J.P.
3. 11. 2014, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar je kmetijskega ministra in predsedujočega SD Dejana Židana na današnjem delovnem sestanku seznanil, da bo kandidata za novega gospodarskega ministra predvidoma predlagal ta teden. Imena kandidata Židan ne pozna, predvideva pa, da bo SMC predlagala kompetentnega in učinkovitega kandidata.

KMA

Kot je medijem pojasnil Židan po današnjem delovnem sestanku s Cerarjem, se o imenu kandidata pretirano niti ne sprašujejo, saj se zavedajo, da ministrsko mesto pripada kvoti SMC in bi bilo nekorektno, da se ne vmešavajo v njihov izbor.

Je pa poudaril, da sta tako resor za gospodarstvo kot za razvoj in kohezijo, ki sta v tem trenutku brez ministra s polnimi pooblastili, zelo pomembna za delovanje gospodarstva.

Začasno vodenje ministrskih resorjev je mogoče le tri mesece, nato pa mora po mnenju pravnih strokovnjakov državni zbor ministre imenovati, sicer vladi preneha mandat.

Vlada je sicer trenutno brez dveh ministrov. Cerar je za kandidatko za novo ministrico brez listnice, pristojno za razvoj in kohezijo, že izbral Alenko Smerkolj, pa še išče novega gospodarskega ministra. V javnosti se je že pojavilo nekaj imen možnih kandidatov, vendar premier o tem molči.

DZ se je z odstopom dosedanjih ministrov Jožefa Petroviča in Violete Bulc seznanil v sredo. Cerar pa je že sporočil, da bo do imenovanja Smerkoljeve službo vlade za razvoj in kohezijo vodil sam, funkcijo gospodarskega ministra pa bo do imenovanja novega opravljal finančni minister Dušan Mramor. Začasno vodenje ministrskih resorjev je mogoče le tri mesece, nato pa mora po mnenju pravnih strokovnjakov državni zbor ministre imenovati, sicer vladi preneha mandat.