Slovenija

Bilečanci, kje ste?

RKT
23. 10. 2014, 19.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Februarja je bilo v Kranju ustanovljeno Društvo Bilečanci Slovenija, zdaj društva ustanavljajo širom Slovenije. Pred dnevi so ga ustanovili v Zasavju.

RKT

Bileća je mesto na hercegovskem krasu v BIH, nekdaj znano po šoli rezervnih oficirjev pehote (ŠROP), v kateri se je v obdobju 1956–1991 šolalo okrog 5000 Slovencev. Kot pravijo člani društva, je življenje in delo na šolanju v ŠROP Bileča potekalo v duhu prijateljstva in tovarištva, mnoga prijateljstva so se ohranjala še dolgo po šolanju in služenju vojaškega roka ter se nadaljevala v Teritorialni obrambi, kjer so se rezervni častniki srečevali vsaj dvakrat na leto – na vojaških vajah in usposabljanjih.

RKT

In prav to jih je vodilo k druženju oziroma ustanovitvi društva. Leta 2010 je bilo v Bileći prvo organizirano srečanje nekdanjih gojencev šole iz bivše Jugoslavije, prišlo jih je več kot 350, in ugotovili so, da se je mesto z okolico precej spremenilo. Niso pa se spremenile pristne prijateljske vezi. Srečanja v Bileći so zdaj vsako leto junija. Društvo Bilečanci Slovenija, odbor Zasavje (gre za prostovoljno, neprofitno, samostojno in nepolitično združenje), šteje trenutno okrog 12 članov, število se namreč iz dneva v dan spreminja. Vsem, ki bi se jim želeli pridružiti, sporočajo, da se lahko oglasijo v prostorih društev Zveze slovenskih častnikov v Hrastniku, Zagorju in Trbovljah ali pa pišejo na bilecaslo@gmail.com