Slovenija

Todorić Mercator dobil zastonj?

Žiga Kariž
22. 10. 2014, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Hrvaški Agrokor v lasti Ivice Todorića je po nakupu večinskega deleža v Mercatorju začel razprodajati premoženje, s čimer si bo lahko povrnil skoraj vso kupnino in tako do nekdanjega ponosa slovenskega gospodarstva prišel skorajda zastonj. Vprašanje je, ali bi morali podjetje prodati prej ali ga obdržati.

Včeraj je Agrokor svoj delež v Mercatorju povečal na 88,10 odstotka.

Po večletni agoniji našega največjega trgovskega podjetja se je letos zgodilo neizbežno. Mercator je prešel v last hrvaškega podjetja Agrokor, ki ga lastniško obvladuje tajkun Ivica Todorić. Pivovarna Laško in banke, ki so imele v lasti delnice našega trgovskega podjetja, so se zaradi lastnih finančnih težav morale znebiti Mercatorja. Medtem ko se je odlašalo s prodajo in zavračalo številne ponudbe, je naša trgovska veriga vedno bolj pešala in na koncu je iztržek tako boren, da je vprašanje, če bi sploh lahko bilo slabše.

A na koncu je bil Todorić še edini, ki je bil pripravljen kaj plačati, prodajalci pa v takih škripcih, da so sprejeli vse, kar jim je na mizo položil bodoči lastnik. V javnosti smo poslušali, v kako slabem stanju je podjetje, katerega slovensko lastništvo bi nekateri branili tudi z življenjem. Zdaj, ko se je prvi del prodaje izpeljal, smo lahko na spletnih straneh Mercatorja opazili dolg seznam stavb, prostorov in zemljišč, ki jih uprava prodaja.

Gre za okoli 162 nepremičnin, katerih skupna ocenjena vrednost je okoli 125 milijonov evrov. Med nepremičninami, ki jih Mercator prodaja, so zemljišča, prostori in stavbe po celi Sloveniji. Zazidljiva zemljišča, na katerih so načrtovali nove trgovske centre, nekdanje trgovine, ki so jih zaprli, poslovni prostori, gostinski lokali, ki še vedno obratujejo s polno paro, in stanovanja. Največ, kar 13,8 milijona evrov, naj bi iztržili s prodajo Mercator centra na Tržaški cesti v Mariboru.

Če vemo, da je Todorić poleti na račun prodajalcev za 53-odstotni delež podjetja nakazal 172 milijonov evrov, si bo tako povrnil dobršen del kupnine. A na seznamu so le nepremičnine v Sloveniji. Mercator prodaja še 45 trgovin in trgovskih centrov na Hrvaškem, saj mu je ob združitvi z Agrokorjem to naročil hrvaški urad za varstvo konkurence. Če bi jim na praktično mrtvem trgu nepremičnin dejansko vse uspelo tudi prodati po izhodiščnih cenah, bi se v blagajno novega lastnika lahko steklo tudi več kot 200 milijonov evrov.

Razprodaja premoženja pa se tu ne neha. Naprodaj sta tudi Pekarna Grosuplje in Mercator Emba, ki spada med hčerinska podjetja Mercatorja, ki poslujejo najbolje. S to prodajo naj bi se v blagajno steklo še okoli pet milijonov evrov dodatnega kapitala. Prvi del kupnine bo z uspešnimi prodajnimi aktivnostmi tako več kot povrnjen.

Le ugibamo lahko, kako daleč bo šel Todorić pri prodaji nepremičnin. Poznavalci razmer menijo, da bi lahko bogato premoženje, ki ga je pridobil z nakupom, izkoristil tudi za poplačilo enormnih dolgov, ki jih ima Agrokor. Mercator je imel namreč konec lanskega leta v lasti za kar okoli 1,5 milijarde nepremičnin.

Dolg Mercatorja se je glede na letno poročilo konec lanskega leta gibal pri okoli 980 milijonov evrov, a se je včeraj s spremembo 200 milijonov evrov posojila, ki ga je Agrokor namenil Mercatorju, v lastniški delež, dolg za ta znesek zmanjšal in zdaj znaša manj kot 800 milijonov evrov. Kot je povedal predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič po včerajšnji skupščini delničarjev, naj bi si za prodajo nepremičnin vzeli čas, saj se jim zdaj zaradi boljše finančne situacije nikamor ne mudi.