Svet

V izgredih zaradi testiranja za ebolo v Sierri Leone dva mrtva

STA/M.J.
22. 10. 2014, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Sierri Leone so izbruhnili izgredi, ker so zdravstveni delavci v prizadevanjih za zajezitev epidemije ebole skušali odvzeti vzorec krvi starejši ženski. V njen bran je namreč množica ljudi zdravstvenim delavcem skušala preprečiti dostop do nje, zaradi česar je izbruhnilo nasilje. Ubita sta bila dva človeka.

You Tube

Torkovi nemiri so izbruhnili, ko je množica z mačetami in lopatami v rokah preprečila zdravstveni ekipi v Koiduju testiranje starejše ženske. Ko so zdravstveni delavci na pomoč poklicali varnostnike, je izbruhnilo nasilje, v katerem sta bila ubita dva človeka, deset pa je bilo ranjenih, je pojasnil zdravnik iz javne bolnišnice Koiduja.

"Dve trupli sta sedaj v mrtvašnici. Ne morem reči, ali imata strelne rane oziroma kaj je vzrok njune smrti, sej obdukcije še ni bilo," je povedal neimenovani zdravnik. Ob tem je dodal, da so v bolnišnico pripeljali številne ljudi, vključno z pripadniki varnostnih sil, a nihče od njih ni v smrtni nevarnosti.

Sina starejše ženske, ki je organiziral protest, ker naj njegova mati ne bi bila okužena, policija še išče. Ženska, za katero so sumili, da je okužena z ebolo, je sicer že umrla.

Sierra Leone je eno od treh zahodnoafriških držav, ki jih je epidemija ebole najbolj prizadela.

Zadnji podatki s 14. oktobra kažejo, da je v državi doslej umrlo najmanj 1200 ljudi, zabeležili pa so 3410 okužb. Skupno je za ebolo umrlo več kot 4500 ljudi, največ v Sierri Leone ter sosednji Liberiji in Gvineji.