Zabava

Je ena največjih glasbenih uspešnic plagiat?

J.P.
22. 10. 2014, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Led Zeppelin se bodo morali zagovarjati zaradi obtožb, da naj bi bil njihov bržda najbolj znan komad »sposojen« od nekoga drugega. Vendar pa tokrat ne gre za glasbenika iz vod folk ali blues glasbe, temveč polnopravnega rokerja.

Skupino toži Mark Andes, basist in ustanovni član skupine Spirit.

Led Zeppelin so v ZDA prvič nastopili kot predskupina Spirit leta 1968, istega leta pa je bila skladba 'Taurus' izdana na njihovem prvencu 'Spirit'. Skupini sta naslednje leto skupaj nastopili na več festivalih.

Andes trdi, da uvod skladbe 'Stairway to Heaven' preveč spominja na eno izmed njihovih skladb, 'Taurus'. Glasbenik zahteva sodno prepoved skorajšnje ponovne izdaje četrtega albuma Led Zeppelin, na katerem se pojavi sporna skladba. Upa, da bi na ta način kitarist Randy California, ki je napisal 'Taurus', dobil zaslužene zasluge za 'Stairway to Heaven'. California, ki je umrl leta 1997, je pred smrtjo povedal: »Mislim, da gre za brezsramno kopijo. Fantje so zaslužili milijone, nikoli pa se mi ni nihče zahvalil ali ponudil denarja. To je zame občutljiva tema. Mogoče jim nekoč do živega pride vest.«

Da bi lahko na ameriških sodiščih dokazal kršitev avtorskih pravic, mora tožnik dokazati ne le, da sta pesmi praktično enaki, ampak tudi, da je tožena stranka imela dostop do izvorne snovi. Led Zeppelin so pred kratkim zaprosili sodišče za opustitev primera, a je bila njihova prošnja zavrnjena.

To pa ni osamljen primer domnevnih kršitev avtorskih pravic, s katerim se je morala soočiti skupina Led Zeppelin. Predhodne tožbe so zahtevale popravke avtorskih pravic za več skladb, denimo 'Whole Lotta Love', Babe I'm Gonna Leave You', 'The Lemon Song' in 'Dazed and Confused'.

Poslušajte obe spodaj pripeti skladbi in presodite sami.