Slovenija

Lokal NetCaffe: ponikovalnica denarja

luka.tetickovic@svet24.si
22. 10. 2014, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

FDV-jevci lokal zlorabljajo za svojo politično kampanjo in molčijo glede korupcije, iz katere se financirajo.

Zgodbi NetCaffeja je brada začela rasti leta 2003, ko se je obnavljalo poslopje FDV. Tedaj naj bi upravi zmanjkalo denarja za obnovo, zato so lokal, v katerem je NetCaffe, s pogodbo dali v brezplačen najem Zavodu ŠOBA, zato da se tam zgradi prostore za študentsko organiziranje, kar je podpisal tedanji dekan FDV Igor Lukšič.

Lokal NetCaffe je ŠOBA pozneje dala v podnajem podjetju DIVERSAO SI, d. o. o., s katerim je do aprila 2011 upravljal Anton Golob, ki je zdaj direktor novoustanovljene Študentske menze, zavoda v sestavi ŠOU. Ptujčan Golob naj bi že dolgo sodeloval s svojim sokrajanom Jernejem Neubauerjem – dolgoletnim direktorjem Zavoda ŠOBA in domnevnim »botrom« skupine Modro.

Neubauerja nismo uspeli priklicati, a je kot direktor ŠOBE odgovoren za to, da denarja, ki ga zavod prejema od najemnine, ne razdeljuje med društva, ki sestavljajo ŠOBO. V statutu te namreč piše, da morajo 90 odstotkov zbranih sredstev razdeliti med 9 svojih deležnikov. Med temi je tudi aktivno društvo Polituss, ki pa v zadnjih treh letih od ŠOBE ni prejelo centa. To nam je potrdil njegov predsednik Uroš Aničič, ki prav tako pojasnjuje, da od njih doslej ni prejel nobenega vabila na sejo. Iz razgovora smo sklepali, da se prav tako ne zaveda popolnoma, da je Polituss do teh sredstev upravičen.

Skupina Modro je NetCaffe medtem »pozasebila« za svojo volilno kampanjo, saj FDV trdi, da ta ni del fakultete. Pojasnila FDV glede neskladja med tem, da FDV daje lokal ŠOBI v najem, in trditvami, da niso njegov lastnik, žal nismo pridobili.