Slovenija

Bratuškova: Jean-Claude je bil edini, ki me je podpiral

STA/G.G.
13. 10. 2014, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekdanja premierka Alenka Bratušek je po debaklu v Evropskem parlamentu za nemški dnevnik Die Welt razkrila svoje videnje dogajanja, ki je pripeljalo do njenega odstopa od kandidature za podpredsednico Evropske komisije za energetsko unijo. "Sem jezna, a predvsem razočarana," je povedala in dodala, da je razočarana tudi nad sabo.

Reuters
Enega od razlogov za neuspeh pred parlamentarci vidi v napačni strategiji. Zaslišana je bila pred dvema odboroma. Odbor za okolje je poln okoljevarstvenikov, odbor za energijo poln gospodarsko liberalno naravnanih in interesom industrije naklonjenih politikov. Razočarati ni hotela nobene skupine. "To so mi svetovali," je povedala za nemški časnik. Njeni svetovalci so bili iz Junckerjevega štaba, Evropske komisije in njenega kroga. "Poslušala sem jih. Neumno od mene," je povedala.

Njen nastop pred parlamentarci je bil po oceni bruseljskega dopisnika nemškega časnika Floriana Edra nejasen, nekonkreten, brezbarven. Delovala je slabo pripravljena, živčna in naivna. "Bratuškova je hotela priti skozi namesto prepričati. Najboljši rezultat v odborih pa so imeli tisti, ki so predstavili vizijo, ne referat o stanju stvari," je zapisal novinar.

Hotela je drugo priložnost

Parlament bi morala osvojiti, ne le prestati zaslišanje, poudarja časnik. Bratuškova je hotela dobiti drugo priložnost, tako kot Britanec Jonathan Hill ali Francoz Pierre Moscovici. "Nimam težav s priznavanjem napak. A nisem bila edina, ki jih je naredila. Ni pošteno, da nisem dobila drugega zaslišanja," je dejala Bratuškova. Ob tem je izpostavila, da so drugi šibki kandidati za sabo imeli svoje države in politične skupine - socialiste in demokrate (S&D) ali Evropsko ljudsko stranko (EPP). Zanjo pa se ni nihče zares boril, niti sicer prepirljivi vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt. Njena stranka formalno še ni članica Aldeja. "Jean-Claude je bil edini, ki me je podpiral od začetka do konca," je dejala.

Medtem ko se je Bratuškova še borila za drugo zaslišanje, so S&D že javno pozivali k zamenjavi Bratuškove za evropsko poslanko Tanjo Fajon, temu pa so se pridružili tudi v EPP. Bratuškova je bila tako z mlačnim nastopom lahek plen, ocenjuje časnik. Socialisti so si obetali eno komisarko več, krščanskih demokratov pa podpora ni veliko stala, ker ni šlo za njihovo članico.

A iz tega ni bilo nič, saj slovenski premier Miro Cerar zdaj vztraja pri svojem predlogu, podjetnici Violeti Bulc, ki je šele tri tedne ministrica in tudi toliko časa v politiki. Pripada Cerarjevi listi, ki ni članica nobene skupine v Evropskem parlamentu, kar ni tisto, česar bi si želela velika koalicija v Evropskem parlamentu, poudarja Die Welt. "Upam, da bo vsaj Violeta imela enake možnosti kot ostali," je za nemški časnik dejala Bratuškova.