Slovenija

Zaradi konoplje na sodišču

TJG/Dolenjski list
11. 10. 2014, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zadnje čase se veliko govori o zdravilnih učinkih konoplje, a kaj ko zakonodaja (še) ni usklajena z zdravniškimi dognanji, žrtev tega pa je lahko posameznik. Kot je 43-letni Janko Pirc iz Mrzlave vasi, ki je, da bi pomagal svoji ženi, ki boleha za multiplo sklerozo, in šestletnemu sinu, ki ima sladkorno bolezen, vzgojil nekaj sadik konoplje. Žal brez dovoljenja, zato se je znašel na zatožni klopi krškega okrožnega sodišča zaradi očitkov o neupravičeni proizvodnji konoplje, za kar je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen od enega do desetih let zapora.

Dolenjski list

Sojenje se bo sicer nadaljevalo v ponedeljek, 13. oktobra, z zaslišanjem izvedencev in Pirčeve žene.

»Konopljo sem posadil zaradi eksperimenta. Želel sem pridobiti smolo, da bi zdravil partnerico, ki ima multiplo sklerozo, in šestletnega sina, ki ima diabetes tipa 1. Po raziskavah namreč smola zdravi ti dve bolezni; pri diabetesu omili posledice jemanja inzulina, v nadaljevanju pa celo zdravi, zdravilne učinke ima tudi na multiplo sklerozo. Partnerica je jemala različna zdravila in njeno stanje ni bilo nič boljše, le na slabše je šlo, zato sva se lotila alternativnih metod zdravljenja,« je svoj trud za boljše počutje svojih najdražjih opisal 43-letni Janko Pirc in dodal, da ima vso pravico, da zdravi sebe in člane svoje družine na svoj način, če mu tega zdravstveni sistem ne omogoča. Posadil je zgolj osem sadik konoplje, a jo je gojil brez dovoljenja pristojnega organa. Tožilec je na predobravnavnem naroku zanj v primeru priznanja predlagal pogojno kazen.

Da bi sodišče razjasnilo dilemo, ali konopljina smola res pomaga blažiti omenjene zdravstvene težave, je angažiralo izvedenca medicinske stroke. Izvedenca prof. dr. David B. Vodušek, dr. med., iz Katedre za nevrologijo in doc. dr. Vilma Urbančič Rovan, dr. med., iz Katedre za interno medicino ljubljanske medicinske fakultete sta opozorila, da konoplja pri bolnikih z multiplo sklerozo lahko ugodno vpliva na krče in bolečine, medtem ko so učinki pri diabetesu še neraziskani.

Dolenjski list

»Konopljine substance, predvsem substanci tetrahidrokanabinol (THC), ki je sicer glavna psihoaktivna snov iz konoplje, in kanabidiol (CBD) delujeta na kanabinoidne receptorje endokanabinoidnega sistema, ki se nahaja v centralnem živčnem sistemu in tudi na celicah imunskega sistema. Študije so pokazale, da konopljine substance predstavljajo dobro prenosljivo zdravilno možnost za zdravljenje spastičnosti pri bolnikih z multiplo sklerozo, ki se slabo odzivajo na običajna zdravila proti spastičnosti. Na splošno: ne zgolj pri bolnikih z multiplo sklerozo, konopljine substance predstavljajo dobro prenosljivo dopolnilno zdravilno možnost za zdravljenje kroničnih nevropatskih sindromov, ki tudi lahko nastopijo ob multipli sklerozi,« sta zapisala v mnenju in opozorila, da je na spletu res nepregledna množica objav na temo uporabnosti kanabisa pri sladkorni bolezni, a verodostojnost teh objav ni vedno preverjena, kar pa lahko posameznika, sploh če mu za sladkorno boleznijo tipa 1 zboli otrok, kaj hitro pahne v odločitve, ki so v navzkrižju s pravnim redom. Pa še nekaj opozarjata: na spletu je precej objav o rekreativnem uživanju marihuane med mladimi bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1. Ta zloraba je med mladimi precej razširjena, pogosto pa vodi do slabega sodelovanja pri zdravljenju, slabe presnovne urejenosti ter akutnih in kroničnih zapletov.