Slovenija

V večjih občinah jugovzhodne Slovenije zmaga sedanjih županov

STA/J.P.
6. 10. 2014, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V večjih občinah Dolenjske, Posavja in Bele krajine bodo svoje delo v novem mandatu nadaljevali črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, brežiški župan Ivan Molan, krški župan Miran Stanko ter župana Sevnice in Kočevja, Srečko Ocvirk in Vladimir Prebilič. V Trebnjem se bosta v drugem krogu pomerila Špela Smuk in sedanji župan Alojzij Kastelic.

Kandidatka Društva za razvoj občine Trebnje-DROT Špela Smuk je po neuradnih podatkih državne volilne komisije v prvem krogu dosegla 38,6 odstotka glasov, na drugo mesto pa se je s 36,4 odstotka glasov uvrstil Alojzij Kastelic, ki je trebanjsko občino vodil v zadnjih dveh mandatih in je kandidiral s podpisi volivcev. Sicer pa sta se Smukova in Kastelic za trebanjsko župansko mesto potegovala že v drugem krogu volitev leta 2010.

Kot je Smukova povedala za STA, izidi županskih in drugi volitev v Občini Trebnje dokazujejo, da si občani želijo spremembe, razvoj in sodelovanje. Sicer pa bo v prihodnjih dveh tednih nadaljevala svoje dosedanjo pot in morda še podrobneje predstavila svoj program.

Smukova želi, da bi lahko z učinkovitim gospodarskim programom in novimi zaposlitvami občino popeljala med najboljše. Njene druge prednostne naloge pa bi bile mladina, šport, kultura, turizem, infrastruktura in kmetijstvo, je dodala.

Kastelic glede volilne kampanje do drugega kroga volitev ne načrtuje ničesar posebnega, saj je svoj program predstavil že v prvem. Dodatnih obljub ne more dati, ker ve, da niso uresničljive, ob morebitnem nadaljevanju županovanja pa se bo za dosego in nadaljnje uresničevanje svojih ciljev trudil povezati vse sile v občinskem svetu, je poudaril.

Kastelic pa obžaluje, da je med volilno kampanjo v prvem krogu padlo tudi nekaj nizkih udarcev, je še povedal za STA.

Sicer pa je v večini občin omenjenega območja glavnina županov ubranila svoja mesta. Izjema je Mestna občina Novo mesto, kjer se obeta drugi krog s skupno kandidatko SD, Zveze za Dolenjsko in SLS Mileno Kramar Zupan, ki je po neuradnih podatkih v prvem krogu dobila 21,3 odstotka glasov, ter kandidatom s podpisi volivcev Gregorjem Macedonijem, ki je zbral 19,8 odstotka podpore.

V Črnomlju je županja in skupna kandidatka DeSUS ter SD Mojca Čemas Stjepanovič, ki občino vodi v iztekajočem se mandatu, dobila 50,3 odstotka glasov, njen glavni tekmec, nekdanji dolgoletni črnomaljski župan in kandidat SLS Andrej Fabjan, pa 40,3 odstotka glasov.

V Kočevju tudi ni sprememb na županskem mestu. Tamkajšnji župan Vladimir Prebilič je po prvem mandatu kot kandidat s podpisi volivcev v prvem krogu zmagal z 51,8 odstotka glasov, na drugo mesto pa se je 22,1 odstotka glasov uvrstil njegov glavni izzivalec in kandidat SD Predrag Baković.

V Brežicah bo župan Ivan Molan v novem mandatu nadaljeval svoje delo. Tokrat je sicer kandidiral s podpisi volivcev, potem ko je občino v zadnjih dveh mandatih in pol vodil kot kandidat SDS. V prvem krogu volitev je Molan zbral 55,7 odstotka glasov, njegov glavni tekmec in kandidat SMC Tomislav Jurman pa 21,1 odstotka.

V Krškem po sedanjem polovičnem mandatu župan ostaja kandidat SLS Miran Stanko. V prvem krogu je dobil 73,1 odstotka podpore, njegova glavna izzivalka, kandidatka SD in DeSUS, Tamara Vonta pa je zbrala 16,7 odstotka glasov.

Sevniško občino bo po svojem zadnjem poldrugem mandatu še naprej vodil župan in kandidat SLS Srečko Ocvirk. V prvem krogu je dobil 61,8 odstotka glasov, njegov glavni tekmec in kandidat s podpisi volivcev Janez Šerjak pa 27,5 odstotka.

Na omenjenem območju se drugi krog volitev obeta še v nekaterih manjših občinah. V Dolenjskih Toplicah se bosta v drugem krogu pomerila župan in kandidat s podpisi volivcev Jože Muhič, ki je v prvem krogu zbral 47 odstotkov glasov, in kandidat s podpisi volivcev Franc Vovk, ki je dobil 38,9 odstotka glasov. Kandidata sta se - potem ko je Vovk občino vodil v treh zaporednih mandatih - za mesto topliškega župana potegovala že pred štirimi leti.

Do spremembe na vrhu občine lahko po petih zaporednih mandatih pride tudi v Občini Šentjernej, kjer je tamkajšnji dolgoletni župan in kandidat SLS Franc Hudoklin v prvem krogu zbral le 34,9 odstotka glasov, s 35,7 odstotka pa ga je za nekoliko prehitel izzivalec iz vrst lokalnega podjetništva in kandidat s podpisi volivcev Radko Luzar.

Do opazne spremembe razmerij v občinskem svetu je prišlo v trebanjski občini, kjer je bila najbolj uspešna lista DROT, dosedanja Kasteličeva Županova lista pa je izgubila več svetniških mest.

V občinskih svetih drugih največjih območnih občin so se v grobem ohranila sedanja razmerja moči. Povsod je sicer opazen prodor SMC, v Kočevju pa je doslej prevladujočo SD s prvega mesta na drugo zrinila Prebiličeva lista Moja Kočevska, SDS, ki je imela v zadnjem mandatu tri kočevska svetniška mesta, pa je ohranila le eno.