Slovenija

Janša in Cerar kriva za kaos

Žiga Kariž
1. 10. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Poslancem državnega zbora je že tretjič spodletelo imenovanje komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. SDS za člana vztrajno predlaga Janeza Janšo, koalicijske stranke ga enako vztrajno zavračajo. Da to pa res ne gre, da bi obsojenec nadziral obveščevalne in varnostne službe, pravi Miro Cerar in spet kaže dvojna merila glede poslanskega mandata prvaka SDS.

STA

Medtem ko se naši poslanci gredo nesmiselne igrice in drug drugemu kažejo mišice, pa državljani čakamo, da ljudje, ki smo jih izvolili, začnejo uresničevati svoje obljube. Do zdaj ni bila uresničena niti ena.

Poslancem tudi tokrat ni uspelo imenovati komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Koalicijski poslanski skupini ZL in ZaAB sta predlagali umik točke odločanja o članih komisije, kar je potrdilo 49 poslancev, proti jih je bilo 21. Spet se je namreč zataknilo, ker je SDS za člana komisije predlagala prvaka SDS Janeza Janšo, ki je pravnomočno obsojen in prestaja zaporno kazen.

V obrazložitvi predloga umika omenjene točke dnevnega reda je vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer spomnila, da takšnega predloga že v preteklosti niso potrdili, zato o povsem enakem predlogu sklepa tudi na tej seji ne želijo glasovati.

Čeprav naj bi del nadzora nad delom varnostnih in obveščevalnih služb izvajal tudi varuh človekovih pravic, tako ostajamo brez parlamentarnega nadzora v izredno občutljivem obdobju. Ne samo da zaradi zmage Mira Cerarja na volitvah prihaja do političnih premikov v vseh vejah oblasti, smo tudi del mednarodne koalicije, ki si je spustila v obračun z Islamsko državo (ISIS), in hkrati, kot kaže, tudi eden izmed rekrutacijskih centrov, od koder prihajajo borci ISIS.  

Varnostni in obveščevalni organi imajo tako polne roke dela, o tem, kaj počnejo, pa predstavniki ljudstva zaradi političnih spletk nimajo pojma. In v taki pat poziciji bi lahko državni zbor ostal še precej dolgo časa. Na nastalo situacijo se je odzval Janez Janša, ki je v izjavi za javnost poudaril, da se to še nikoli ni zgodilo, odkar imamo v državi formalno parlamentarno demokracijo, in ocenil, da soodgovornost nosi premier Miro Cerar. Ta krivdo za nastalo situacijo vali na SDS, saj je že pred nekaj dnevi v intervjuju za oddajo Danes povedal: »Za to je v prvi vrsti odgovorna SDS, ki uporablja poslovnik državnega zbora na tak način, da blokira delovanje odbora. Mi ne moremo pristati, da bi delovanje varnostnih služb nadzoroval kdorkoli, ne samo Janez Janša, ki je obtožen za tako hudo kaznivo dejanje.«

Mediaspeed

Janše ne morejo ustaviti?

A v resnici pravnega zadržka, ki bi preprečeval članstvo Janše v odboru, ni. Razen seveda že znanega določila v zakonu o poslancih, ki pravi, da poslancu preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev. A v državnem zboru z razpravo glede mandata še kar čakajo in čakajo. Miro Cerar kot predsednik najmočnejše koalicijske stranke pravi, da še vedno proučuje različna mnenja pravnih strokovnjakov. A vedno močnejši je občutek, da v resnici zavlačuje in čaka na odločitev vrhovnega sodišča glede zahteve za varstvo zakonitosti v primeru Patria.

Tako imamo v državnem zboru položaj, ko je Janezu Janši podeljen popolnoma veljaven mandat, a se mu ga dejansko omejuje, ne da bi poslanci o tem vsaj razpravljali. Pričakovati, da bo od vrhovnega sodišče kaj kmalu prišla odrešitev v obliki takšne ali drugačne sodbe, je zaman. Tudi če bi se sodniki odločili takoj, običajno sodišče potrebuje še mesec dni, da sodba izide pisno.