Slovenija

Ban Ki Moon pohvalil Slovenijo

G.G./STA
24. 9. 2014, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v torek na srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem pohvalil konstruktivno vlogo Slovenije na Zahodnem Balkanu tudi skozi pobudo proces Brdo. Srečanje z Banom je bilo eno od številnih, ki jih ima Pahor ob robu podnebnega vrha in splošne razprave 69. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Twitter

Bana je zanimal potek pobude Brdo in Pahor mu je predstavil zaključke zadnjega srečanja voditeljev pobude in dejal, da Slovenija v tem vidi tudi način mirnega reševanja odprtih vprašanj in sprave, kar lahko olajša evropsko perspektivo držav zahodnega Balkana.

Iz urada generalnega sekretarja ZN pa so sporočili tudi, da je Ban Ki Moon priznal vlogo Slovenije na področju promocije preprečevanja grozodejstev, mediacije kakor tudi v boju proti nekaznovanosti. Ban in Pahor sta tudi izmenjala mnenja o globalnih izzivih, kot so podnebne spremembe, naraščanje ekstremizma in terorizma ter epidemija ebole. Ban je Pahorja pozval, naj zagotovi podporo mednarodnim prizadevanjem za boj proti smrtonosnemu virusu.

Pahor se je v torek sešel tudi s predsednikom 69. Generalne skupščine Samom Kuteso iz Ugande, s katerim sta govorila o podnebju, razvoju in drugih vprašanjih na dnevnem redu ZN.


S predsednikom Turčije Recepom Tayyipom Erdoganom pa sta govorila o razmerah na Bližnjem vzhodu in vlogi Turčije v boju proti Islamski državi (IS). Erdogan je Pahorju povedal, da Turčija že sedaj nosi veliko breme pri sprejemanju in zaščiti beguncev iz Sirije in se aktivno vključuje v preprečevanje prehajanja tujih borcev preko Turčije v Sirijo in Irak. Sogovornika sta se dotaknila tudi dvostranskega sodelovanja med državama, ki temelji na strateškem partnerstvu, in se dogovorila, da bo turški predsednik v kratkem obiskal Slovenijo.

Pred sprejemom za voditelje državnih delegacij v organizaciji predsednika ZDA Baracka Obame in prve dame Michelle Obama v hotelu Waldorf Astoria se je Pahor v svojem hotelu sešel še s hrvaškim kolegom Ivom Josipovićem.

Že v ponedeljek zvečer pa se je Pahor udeležil sprejema predsednika Južne Afrike Jacoba Zume, s katerim sta govorila o možnostih za izboljšanje gospodarskega sodelovanja, kamor spada tudi sprejetje osnovnih gospodarskih sporazumov in odprava omejitev pri vizah.

Ob robu sprejema je o razmerah v Ukrajini slovenski predsednik spregovoril z zunanjim ministrom Ukrajine Pavlom Klimkinom, ki vodi ukrajinsko delegacijo v New Yorku, saj je predsednik Petro Porošenko udeležbo nepričakovano odpovedal. O aktualnih razmerah v Afriki je Pahor na sprejemu govoril še z nigerijskim predsednikom Goodluckom Jonathanom, srečal pa se je tudi s predsednikom Kostarike Luisom Guillermom Solisom.

Pahor je v torek tudi nastopil na podnebnem vrhu, ki ga je organiziral Ban Ki Moon za mobilizacijo svetovnega javnega mnenja in volje, da se prihodnje leto na podnebni konferenci v Parizu države dogovorijo o zavezujočih ciljih zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. Pahor je Slovenijo uvrstil med najbolj ambiciozne države glede ukrepanja proti segrevanju ozračja in je k temu pozval tudi druge.

V New Yorku se danes začenja splošna razprava svetovnih voditeljev ob začetku 69. Generalne skupščine ZN, Pahor pa bo s svojim govorom nastopil v petek. Danes ga čakajo še dvostranska srečanja s predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, predsednikom Poljske Bronislavom Komorowskim in srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.