Slovenija

Na Kickstarterju zaživela hibridna skiroja Olaf

G.G./STA
23. 9. 2014, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na platformi za množično financiranje Kickstarter sta danes zaživela hibridna skiroja Olaf, ki zabrisujeta mejo med prtljago in skirojem. "Gre za inovativna modela skirojev, ki sta v celoti razvita v Sloveniji," je na dogodku v ljubljanskem kreativnem centru Poligon dejal glavni oblikovalec Boštjan Žagar.

Olaf

Na Kickstarterju so si za cilj zastavili 30.000 kanadskih dolarjev oziroma 21.000 evrov, ki jih potrebujejo za zagon proizvodnje skirojev. Najcenejša različica Olaf Urban bo stala 170 evrov z vključeno poštnino.

Hibridna skiroja sta na voljo v dveh različicah, Business in Urban. Prvi je križanec med ročno letalsko prtljago, vozičkom in skirojem, drugega pa sestavlja ergonomsko oblikovan nahrbtnik, robusten voziček, okreten skiro ter lesena rolka. Obe različici tehtata okoli štiri kilograme.

Kot pravijo avtorji, ne gre za igračo, temveč za napredno prevozno sredstvo za odrasle, ki temelji na konceptu trajnostne mobilnosti. "Če je naša vizija pravilna, bodo ti skiroji v kombinaciji z javnim prevozom pomagali premagovati zadnji kilometer na poti v službo, šolo in še kam," si obetajo avtorji.

Šestčlanska ekipa po vodstvom Žagarja je za oblikovanje, razvoj in proizvodnjo poskrbela v Sloveniji, med skoraj triletnim razvojem pa so razvili in patentirali poseben način zlaganja, ki poskrbi za vzdržljivost in enostavnost zlaganja.

Skiroja so prvič predstavili februarja na sejmu ISPO v Nemčiji. "Odziv uporabnikov je bil navdušujoč, mi pa smo dobili zagotovilo, da smo na pravi poti. Tako smo dokončali razvoj izdelkov, pričeli s pripravami na serijsko proizvodnjo, hkrati pa začeli razmišljati o zbiranju sredstev za serijsko proizvodnjo prek platforme za množično financiranje Kickstarter," pravi Žagar.