Slovenija

Ambrozija »na dvorišču«

Gabrijel Toplak
19. 8. 2014, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Življenje zakoncev Ilešič iz Krčevine pri Vurbergu v Mestni občini Ptuj postaja neprijetno. S sosednje parcele ju je namreč začel ogrožati velik in zapuščen »nasad« ambrozije, ki velja za eno najbolj alergenih rastlin. V tujini imajo celo zapovedano njeno odstranjevanje in zatiranje.

Gabrijel Toplak

Mirko Ilešič pravi, da ne ve natančno, katera vrsta ambrozije je, a zagotovo gre za eno od nevarnih, saj z ženo že čutita prve težave. »Zdaj, v poletnih mesecih, ko ambrozija cveti, veliko kašljava, tudi na prostem ne zdrživa dolgo, saj sva že po kakšni uri utrujena. Prostore v hiši zračiva zgodaj zjutraj in pozno zvečer samo za kratek čas. Oba sva že v pokoju. Na 58 arov veliki parceli imava tudi travnik in koruzo, s katero hraniva najini svinji, kokoši ter nekaj zajcev. Vsak centimeter zemlje imava primerno obdelan. Zadnja leta ob ograji kosim celo več, kot bi moral, saj se bojim, da se ambrozija, ki raste le nekaj metrov od hiše, ne razraste preveč,« pripoveduje Ilešič, ki ne ve več, na koga naj se obrne.

Gabrijel Toplak

Pomoč je iskal že na ptujski občini, a zaman, saj bi ga pristojne službe obiskale le, če bi natančno vedel, za katero vrsto ambrozije gre. »Tega ne vem, niti kje naj iščem. Vem le, da je ta rastlina nevarna, saj sem pred dnevi gledal po televiziji, kjer so strokovnjaki opozarjali prav na takšno vrsto ambrozije,« poudarja Ilešič. Tudi številni prijatelji, ki ju obiščejo, ne morejo verjeti, koliko ambrozije imata v bližini hiše, in ju istočasno opozarjajo, da bi bilo najbolje, če čim prej najdeta nekoga, da se tega nemudoma rešita.

Gabrijel Toplak

»Želel bi samo, da me nekdo obišče in se prepriča, v kakšnem okolju živim, ter ustrezno ukrepa. Sam ne smem stopiti na tujo zemljo, ki je šele po smrti soseda postala zapuščena, saj je nihče od njegovih naslednikov, ki sem jih nekaj tudi opozoril, niti ne pogleda,« še pove Ilešič.